Με τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να ζητούν «συγκεκριμένη πρόοδο» στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο στο «Γκρίντρι», στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού υποστηρίζουν ότι με τις «γεφυρωτικές ιδέες» που έχει ετοιμάσει ο ΟΗΕ και το «πάρε-δώσε», ο γενικός γραμματέας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη το «επόμενο βήμα».
Την ίδια στιγμή, η ελληνοκυπριακή πλευρά διαμήνυσε στους μεσολαβητές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία, καθώς και πολυμερή διάσκεψη αν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Επίσης, συνεργάτης του Κύπριου προέδρου ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τον ΟΗΕ για ετοιμασία εγγράφου και προτάσεων από μέρους του οργανισμού.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αρνηθεί και αυτή τη φορά να συζητήσει με στοιχεία τα θέματα του εδαφικού και των εποίκων. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και την ιθαγένεια.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναμένει θετικές εξελίξεις και ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε την Παρασκευή ότι μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Λευκωσία, «δεν υπήρξε πρόοδος ούτε στη διακυβέρνηση, ούτε στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της υπηκοότητας, δηλαδή στο θέμα των εποίκων», εκφράζοντας την ελπίδα «να γίνει το θαύμα».
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι το αποτέλεσμα του διημέρου των συνομιλιών θα πρέπει να είναι συμφωνία για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, ενώ τουρκικές πηγές δεν αποκλείουν ο κ. Έρογλου να δείξει στο τέλος ότι αποδέχεται μέρος των συμφωνηθέντων Χριστόφια και Ταλάτ για το θέμα της διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να χαιρετήσει τη κίνησή του ως «ενθαρρυντική εξέλιξη».
Ο Μπαν Κι-μουν, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του, είχε τονίσει ότι προσβλέπει σε «συγκεκριμένη πρόοδο» και σε μια «παραγωγική συνάντηση», πιστεύοντας ότι με «πολιτική βούληση και σθεναρή δέσμευση, οι ηγέτες μπορούν και πρέπει να εξεύρουν μια τόσο αναγκαία διευθέτηση του Κυπριακού».
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτώρια Νούλαντ, με γραπτή δήλωσή της, καλωσορίζει τις συνομιλίες που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναλαμβάνει με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις 23-24 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών». Καταλήγοντας, κάλεσε τους ηγέτες «να αδράξουν αυτή τη σημαντική ευκαιρία και να πετύχουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο για μια διευθέτηση επανενώνοντας το νησί, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις, εν όψει της αυριανής έναρξης των συνομιλιών, οι οποίες θα ξεκινήσουν με πρόγευμα εργασίας και με την παρουσία του Μπαν Κι-μουν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υπάρξει αρχική τοποθέτηση από μέρους του Γ.Γ. και των δυο ηγετών και στη συνέχεια, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες κατά το πλείστον θα διεξαχθούν με χωριστές συναντήσεις με τους Ντάουνερ και Πάσκο, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται συναντήσεις εμπειρογνωμόνων με τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, εκτός από την αυριανή έναρξη των συνομιλιών, θα επιστρέψει στο «Γκρίντρι» την Τρίτη μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) για να συμμετάσχει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια θα παραθέσει δείπνο προς τις δυο αντιπροσωπείες και τους συνεργάτες του.
Την Τετάρτη, στις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), παρουσία του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του διημέρου των συνομιλιών.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)