Στην ετήσια έκθεσή του για το 2011 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επισημαίνει ότι οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η οργάνωση αναφέρεται σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, στη συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και στην καταστροφη κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Επισημαίνεται επίσης η ρίψη ρουκετών από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, ενώ η HRW καταδικάζει και τη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, για την εκτέλεση έπειτα απο δίκη τριών ανθρώπων και για το βασανισμό πολλών Παλαιστίνιων κρατούμενων, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους.
Εξάλλου το HRW καταγγέλει την Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχει τη Δυτική Όχθη, για την αυθαίρετη κράτηση εκατοντάδων υποστηρικτών της Χαμάς.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης, το Ισραήλ έχει χαλαρώσει τις εισαγωγές προϊόντων στη Γάζα, όμως εξακολουθεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές, εμποδίζοντας την ανάταξη της οικονομίας του παλαιστινιακού θύλακα. Επιπλέον δεν έχει αρθεί η απαγόρευση εισαγωγής οικοδομικών υλικών, τα οποία το Ισραήλ θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν από αντάρτες, κι έτσι στη Γάζα υπάρχει έλλειψη περίπου 250 σχολείων και 100.000 κατοικιών.
Στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ το Ισραήλ κατεδάφισε (μέχρι την 1η Νοεμβρίου) περίπου 467 σπίτια Παλαιστινίων και άλλα κτίρια, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να απομακρυνθούν απο τις εστίες τους 869 άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πέντε χρόνια, υπογραμμίζει το HRW.
«Το Ισραήλ συνήθως προχωρά στις κατεδαφίσεις με τη δικαιολογία ότι τα κτίρια είχαν κατασκευαστεί χωρίς άδεια, όμως οι Παλαιστίνιοι είναι πρακτικά αδύνατο να βγάλουν άδεια στις περιοχές που ελέγχει το Ισραήλ», επισημαίνει η έκθεση.
Παράλληλα το HRW επικρίνει το Ισραήλ για την κράτηση 164 ανήλικων Παλαιστίνιων, ενώ αναφέρεται στη βία και τους βανδαλισμούς που ασκούν οι εβραίοι έποικοι. Ο ΟΗΕ κατέγραψε 377 επιθέσεις από εβραίους εποίκους πέρυσι που κατέστρεψαν την περιουσία Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 10.000 ελιών.
Στην έκθεση του το HRW αναφέρονται επίσης κάποιοι νέοι νόμοι που υιοθετήθηκαν το 2011 από το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του νόμου που καθιστά αδίκημα «τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των ισραηλινών οικισμών» και έναν άλλο που «ποινικοποιεί τους πολιτιστικούς, ακαδημαϊκούς ή άλλους θεσμούς και δημοτικές αρχές που τιμούν την επέτειο της 'νάκμπα΄», της καταστροφής, όπως ονομάζουν οι Άραβες την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)