Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων της Αττικής, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Άρης Αλεξόπουλος, μιλώντας στο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Πρόκειται, όπως ανέφερε ο ίδιος, για επενδύσεις ύψους 360 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας που προβλέπονται στον σχεδιασμό σε 'Ανω Λιόσια, Δυτική, Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική. Σημείωσε δε, ότι ενώ οι μονάδες αυτές προβλέπονται απο τον περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής που ψηφίστηκε το 2003, η υλοποίηση έχει καθυστερήσει. Συγκεκριμένα, λειτουργεί το ΕΜΑΚ 'Ανω Λιοσίων που δεν επαρκεί για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του λεκανοπεδίου, το ΧΥΤΑ Φυλής που δέχεται τεράστιες πιέσεις και το ΧΥΤΑ Γραμματικού που κατασκευάζεται άλλα δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Οι διαγωνισμοί σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο θα γίνουν με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επεξεργασίας απορριμμάτων και συμμετείχαν στο συνέδριο τόνισαν, πάντως, ότι η χρονική πίεση για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας είναι μεγάλη, καθώς σε τρία χρόνια προβλέπεται να επέλθει κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ίδιοι ζήτησαν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στο κόστος της επένδυσης, μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς είναι δύσκολη η εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης σε αποδεκτό κόστος λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οι τεχνικές διαχείρισης των απορριμμάτων περιλαμβάνουν ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και μετάλλων, βιολογική επεξεργασία από την οποία παράγεται ενέργεια και κομπόστ και καύση με σκοπό επίσης την παραγωγή ενέργειας. Τα υπολείμματα που προορίζονται για ταφή δεν ξεπερνούν το 10% της αρχικής μάζας των απορριμμάτων. Οι τέσσερις νέες μονάδες που θα λειτουργήσουν στην Αττική θα επεξεργάζονται πάνω απο 1,3 εκατ. τον. αποβλήτων το χρόνο.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)