Μόλυνση του Κόλπου του Μεξικό: Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό καταλήγει η BP - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μόλυνση του Κόλπου του Μεξικό: Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό καταλήγει η BP

Ο πετρελαϊκός όμιλος BP ενδέχεται στο τέλος του «έξω-δικαστικού συμβιβασμού» να καταβάλει από 20 ως 25 δισ.αμερικανικά δολάρια, προκειμένου να αποσυρθεί η ποινική δίωξη, για την ρύπανση που αυτός προκάλεσε με το δυστύχημα στην πετρελαϊκή εξέδρα του Deep water Horizon στα νερά του Κόλπου του Μεξικού, την 20η Απριλίου 2010 (σ.σ.:η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της αμερικανικής Ιστορίας, με πρόκληση 11 θανάτων), εκτιμά σήμερα στο Σικάγο ένας αναλυτής της «Morgan Stanley», ο Μάρτιν Ρατς.

Πάντως, η δικαστική διαδικασία με κατηγορούμενο τον όμιλο ξεκινά την 27η Φεβρουαρίου στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας.

Διακυβεύονται: το ύψος των προστίμων, οι έντοκες αποζημιώσεις, που πρέπει να εξοφλήσει η BP, ώστε να «καλυφθούν» τα αιτήματα αποκατάστασης ζημιάς εκ μέρους πολλών δεκάδων εναγόντων ιδιωτών-θυμάτων της οικολογικής καταστροφής, όσο και διάφορων οικολογικών τοπικών οργανώσεων.

Όμως η ηγεσία της BP αναλογίζεται, τώρα, ότι η έκβαση παρόμοιας δίκης «είναι παρακινδυνευμένη και εντελώς απρόβλεπτη, καθώς και τα ποσά αποζημίωσης, που θα επιδικαστούν», εξηγεί ο αναλυτής Ρατς. Προσανατολίζεται, επομένως, σε μια «συμβιβαστική φόρμουλα», περί μιας συνολικώς ηπιότερης αποζημίωσης, προσθέτει ο ίδιος.

Η αναγγελία της προσφερόμενης αποζημίωσης μπορεί να γίνει με την ευκαιρία της κοινοποίησης των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων, μαζί με πρόβλεψη ετήσιας ανάπτυξης 5% και φέτος και το '13, δηλαδή τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, διευκρινίζει τέλος ο Ρατς.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ρύπανση Μεξικό πετρέλαιο συμβιβασμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ