Πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του δήμου Θεσσαλονίκης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση ανακυκλώσιμων πηγών και η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο δήμος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στις εργασίες της εκδήλωσης που εντάσσεται στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το έργο «Energy for mayors», κατατέθηκαν προτάσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20 % στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης.
Όπως επισήμαναν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, μεταξύ άλλων ο δήμος συμμετέχει
-Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
-Στο έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας Χρηματιστηρίου, (ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης και χρηματοδότησης), 6 εκ. ευρώ.
-Στα «Πράσινα Δώματα» που αφορούν στη δημιουργία οικολογικών νησίδων σε οκτώ Δημοτικά κτίρια και σχολεία και είναι συνολικού ύψους 1.245.000 ευρώ.
-Στην ενεργειακή αναβάθμιση πέντε σχολικών κτιρίων με ευθύνη του δήμου, προϋπολογισμού, 3,1 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, ο ΣΜΑ του δήμου Θεσσαλονίκης εκτός των άλλων λειτουργεί ως μονάδα εξοικονόμησης καυσίμων, καθώς οι συρμοί του διαθέτουν πετρελαιοκινητήρες τελευταίας γενιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και εφαρμόζουν τη μέθοδο της μεταφόρτωσης.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής «BIOFUELS-2G» που αφορά στην παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς από χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια. Μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί περίπου δύο τόνοι βιοκαυσίμου και από τον ερχόμενο Μάιο ειδικά τροποποιημένο απορριμματοφόρο του Δήμου Θεσσαλονίκης θα κινείται με το νέο βιοντίζελ δεύτερης γενιάς, επιδεικνύοντας τη νέα καινοτόμο τεχνολογία.
Η Θεσσαλονίκη έχει καταθέσει υποψηφιότητα για το θεσμό της «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2014», έχει υπογράψει τη χάρτα Rururbal στη Βαρκελώνη, μέσω της οποίας προωθείται η κατανάλωση τοπικών προϊόντων και θα συμβάλλει στη βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος της Θεσσαλονίκης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ)