Θέμα πολιτεύματος έθεσε, έμμεσα, ο διάδοχος του σερβικού θρόνου πρίγκιπας Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη νότια Σερβία.
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην επίσκεψή του στο νοσοκομείο της πόλης Λέσκοβατς, εξέφρασε την άποψη ότι «η μοναρχία θα ήταν το καλύτερο για τη Σερβία».
Ο γιος του τελευταίου βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας εκτίμησε ότι «η επαναφορά της μοναρχίας θα ενίσχυε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό», τονίζοντας πως ο ίδιος, ως βασιλιάς, θα εργαζόταν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος επισήμανε, ωστόσο, ότι για την ώρα δεν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά των πολιτικών για την επιστροφή στο πολιτειακό καθεστώς που ίσχυε πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό διότι, όπως είπε, «κάποιοι πολιτικοί φιλοδοξούν να γίνουν πρόεδροι της Σερβίας».
Αφού αναφέρθηκε στο ρόλο τον προγόνων του στην ίδρυση του σύγχρονου σερβικού κράτους τόνισε ότι «οι ρίζες της Σερβίας βρίσκονται στην μοναρχία».
Στην ερώτηση γιατί οι γιοί του Πέτρος, Φίλιππος και Αλέξανδρος δεν έμαθαν να μιλούν τη σερβική γλώσσα και δεν ζουν τη Σερβία απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι γιοί μου, μου υποσχέθηκαν ότι θα εγκατασταθούν μόνιμα στη Σερβία, όταν θα καθίσω εγώ στο θρόνο».
Στην πόλη Λέσκοβατς ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, συνοδευόμενος από την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του Αικατερίνη, εγκαινίασε τα γραφεία της «Ενωσης του Βασιλείου ης Σερβίας».
Τα μέλη της Ένωσης υποδέχθηκαν το πριγκιπικό ζεύγος, με παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας: «Θέλουμε τον Βασιλιά».
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, που γεννήθηκε το 1945 στο Λονδίνο, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σερβία το 1991, ενώ το 2001 έλαβε άδεια να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα.
Μαζί με τη σύζυγό του Αικατερίνη ζουν στο «Λευκό Παλάτι» στο Βελιγράδι και προσφέρουν κυρίως ανθρωπιστικό έργο.
Επίσημα, ποτέ δεν έθεσε πολιτειακό ζήτημα, αν και ποτέ δεν παραιτήθηκε από τη διαδοχή στο σερβικό θρόνο, αναγνωρίζοντας το καθεστώς της αβασίλευτης Δημοκρατίας.
Η κοινή γνώμη εκτιμά το ανθρωπιστικό έργο του πριγκιπικού ζεύγους, ωστόσο ο ίδιος ο πρίγκιπας Αλεξανδρος δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως εξαιτίας της ελλιπούς γνώσης της σερβικής γλώσσας.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)