Ο Ομπάμα ακυρώνει τον πετρελαιαγωγό ΗΠΑ-Καναδά - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Ομπάμα ακυρώνει τον πετρελαιαγωγό ΗΠΑ-Καναδά

Την έντονη δυσαρέσκεια των Ρεπουμπλικανών έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, να απορρίψει το αμφιλεγόμενο σχέδιο κατασκευής του γιγάντιου πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. «Η ανακοίνωση αυτή δεν συνδέεται με τα οφέλη του αγωγού καθαυτά, αλλά με τις αυθαίρετες καθυστερήσεις που εμποδίζουν το υπουργείο Εξωτερικών να συγκεντρώσει τις αναγκαίες για την έγκριση του σχεδίου πληροφορίες που θα κρίνουν εάν το σχέδιο υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα» αιτιολόγησε με ανακοίνωσή του την απόφασή του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Υπό την πίεση των οικολόγων, η αμερικανική κυβέρνηση ανέβαλε το σχέδιο για το 2013, ώστε να καταρτισθεί συμπληρωματική έκθεση για τις περιβαλλοντικές συνέπειες, αλλά στο τέλος Δεκεμβρίου οι Ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου ψήφισαν δεσμευτικό νόμο για τη λήψη απόφασης για το σχέδιο πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

Ο αγωγός σχεδιαζόταν να διατρέχει μία διαδρομή 2.700 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Αλμπέρτα και τον Κόλπο του Μεξικού, το κόστος κατασκευής τοποθετείται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σχέδιο επρόκειτο να δημιουργήσει 20.000 θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ και να τροφοδοτήσει με 20 δισεκατομμύρια δολάρια την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τον όμιλο TransCanada.

Ομως, οι οικολογικές οργανώσεις ήταν αντίθετες με την κατασκευή ενός τέτοιου έργου επισημαίνοντας του κινδύνους που θα σήμαινε για τα οικοσυστήματα και εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για την προέλευση του πετρελαίου, καθώς η φύση των πετρελαιοπηγών της Αλμπέρτα καθιστούν εξαιρετικά ενεργοβόρα την εξόρυξή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ