Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ που πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Μιανμάρ συνάντησε σήμερα στη Ρανγκούν την αντιπολιτευόμενη Αούνγκ Σαν Σούου Κίι στην οποία αναμένεται να απονείμει την ανώτερη διάκριση του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.
Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ανακοινώσει την Παρασκευή, τηλεφωνικά, στη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ότι θα λάβει "για την υποδειγματική δέσμευσή" τη γαλλική διάκριση αυτή από τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας που θα επισκεπτόταν τη χώρα της.
Ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε υπογράμμισε το "πολιτικό θάρρος το οποίο η Αούνγκ επέδειξε για τη δημοκρατία και την ελευθερία στη Μιανμάρ, κυρίως κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου κατ΄οίκον περιορισμού της", σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Ύστερα από συνάντηση που διήρκησε λιγότερο από μια ώρα στο παλιό οίκημα, κοντά στη λίμνη, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 20 χωρών σε κατ΄οίκον περιορισμό, η Αούνγκ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα της, διαβάζοντας το κείμενο στα γαλλικά.
"Ελπίζουμε οι νέες αυτές εξελίξεις να ενισχύσουν τη διαδικασία εκδημοκρατισμού και την εθνική συμφιλίωση", δήλωσε εμμένοντας στην ανάγκη να τεθεί τέρμα στις εθνικές συγκρούσεις.
"Εργάστηκα πολύ για να μπορέσω να διαβάσω το κείμενο αυτό στα γαλλικά, και τώρα αισθάνομαι ανακούφιση που δίνω το λόγο στον Αλέν Ζιπέ", είπε χαμογελώντας.
Η "Κυρία" της Ρανγκούν απελευθερώθηκε από τον κατ΄οίκον περιορισμό το Νοέμβριο του 2010, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές στις οποίες το κόμμα της, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία δεν είχε μετάσχει.
Η επίσκεψή Ζιπέ πραγματοποιείται μετά την απελευθέρωση την Παρασκευή σχεδόν 300 πολιτικών κρατουμένων, μεταξύ τους ηγετικά στελέχη της λαϊκής εξέγερσης του 1988 και της "επανάστασης του Σαφράν" του 2007 που είχαν κατασταλεί με αίμα.
Η χορήγηση αμνηστίας σε πολιτικούς κρατούμενους στη Μιανμάρ, για την οποία εξέφρασαν ικανοποίηση ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ήταν ένα μέτρο που ζητούσαν επιμόνως οι χώρες της Δύσης ως απόδειξη των μεταρρυθμίσεων στις οποίες δεσμεύτηκαν οι νέες αρχές.
Φθάνοντας στη Μιανμάρ ο Ζιπέ, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα με τον πρόεδρο Τέιν Σέιν στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, χαιρέτισε τον "ιστορικό" χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αποτελεί συνέχεια αυτών της αμερικανίδας ομολόγου του Χίλαρι Κλίντον στις αρχές Δεκεμβρίου και του βρετανού ομολόγου του Ουίλιαμ Χέιγκ στις αρχές Ιανουαρίου.