Την αντίθεσή τους στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αφορά την ίδρυση δικηγορικών εταιρειών μεταξύ δικηγόρων - μελών διαφορετικών συλλόγων και την ίδρυση υποκαταστημάτων στη χώρα , εξέφρασαν τα μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχαν το μεσημέρι με βουλευτές της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του ΔΣΘ Νικόλαος Βαλεργάκης τόνισε ότι το αίτημα για απόσυρση της εν λόγω διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί στις 19 Ιανουαρίου, βασίζεται καταρχήν στο γεγονός ότι οι διατάξεις του ισχύοντος δικαίου περί των όρων ίδρυσης των δικηγορικών εταιρειών και των όρων ίδρυσης υποκαταστημάτων, δεν έρχονται σε αντίθεση με το Ενωσιακό Δίκαιο και δεν απορρέουν από σαφή μνημονιακή υποχρέωση.
Παράλληλα υπογράμμισε τον κίνδυνο να συγκεντρωθεί η δικηγορική ύλη σε ελάχιστες μεγάλες δικηγορικές εταιρείες των αστικών κέντρων που θέλουν να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και οι οποίες θα παίρνουν τις υποθέσεις με τον κόπο χαμηλόμισθων δικηγόρων-υπαλλήλων τους.
«Είναι ψευδεπίγραφο ότι η διάταξη αυτή θα ευνοήσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Αντίθετα, θα ευνοήσει ένα καρτέλ, ένα κλειστό σύστημα συμφερόντων, στο οποίο θα κινούνται μεγάλα δικηγορικά γραφεία που μπορεί να φτάσουν στο σημείο να επηρεάζουν ακόμα και τη νομολογία. Αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ανεξέλεγκτες μονοπωλιακές καταστάσεις που είναι επιζήμιες για τη δημοκρατία» επισήμανε ο κ. Βαλεργάκης.
Στην ενημερωτική συνάντηση μετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Ζιώγας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, και η εκπρόσωπος της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κυριακής Τεκτονίδου, δικηγόρος Θεσσαλονίκης Αντιγόνη Τσαχιρίδου.