Σερβία: "Δεν αλλάζει η θέση της Σλοβακίας στο ζήτημα του Κοσόβου" τόνισε ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ Μ. Λάιτσακ. Στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα οι Τ. Νίκολιτς και Α. Γιαχγιάγκα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: "Δεν αλλάζει η θέση της Σλοβακίας στο ζήτημα του Κοσόβου" τόνισε ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ Μ. Λάιτσακ. Στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα οι Τ. Νίκολιτς και Α. Γιαχγιάγκα

Η Σλοβακία στηρίζει τον ορισμό ημερομηνίας στη Σερβία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το συντομότερο δυνατό και χωρίς πρόσθετους όρους και δεν αλλάζει θέση στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Η Μπρατισλάβα υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί εντός του Ιουνίου στη Σερβία, χωρίς άλλους όρους, ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, τόνισε ο κ. Λάιτσακ κατά τη διάρκεια συνάντησής του, χθες στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας εκτίμησε ότι η Σερβία την προηγούμενη περίοδο έκανε πολλές "θαρραλέες και υπεύθυνες κινήσεις" με στόχο την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου και την εδραίωση διαρκούς σταθερότητας σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης.

"Η υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί έως τώρα είναι εκείνο που αναμένεται από την Σερβία" τόνισε ο κ. Λάιτσακ.

Στη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ο κ. Λάιτσακ είπε ότι η Σερβία σήμερα, μετά από δύσκολες και θαρραλέες αποφάσεις έχει αναγνωριστεί ως σοβαρός εταίρος στην ΕΕ, με φήμη καλύτερη από ποτέ και τόνισε ότι στόχος της επίσκεψής του στο Βελιγράδι είναι να παράσχει στήριξη και ευγνωμοσύνη στην κυβέρνηση της Σερβίας για τις προσπάθειες που καταβάλει να υλοποιήσει το όνειρό της, που είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ.

Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η θέση της Σλοβακίας έναντι της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι καλά γνωστή και ότι δεν θα μεταβληθεί.

Στη Μπρατισλάβα Τ. Νίκολιτς και Α. Γιαχγιάγκα

Ο κ. Λάιτσακ είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς αποδέχθηκε πρόσκληση να συμμετάσχει στη συνάντηση αρχηγών κρατών της Κεντρικής Ευρώπης στις 12 και 13 Ιουνίου στη Μπρατισλάβα και ότι το Κόσοβο όπως και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες θα εκπροσωπηθούν χωρίς σημαίες και αναγραφή των κρατών.

Η συνάντηση στη Μπρατισλάβα θα έχει άτυπη μορφή - κατά το πρότυπο των κοινοτικών συναντήσεων Γκίμνιχ - και όπως ανέφερε ο κ. Λάιτσακ θα αναγράφονται μόνο τα ονόματα των συμμετεχόντων προέδρων και όχι των κρατών.

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος 20 αρχηγοί κρατών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι με αντικείμενο συζήτησης την επίλυση των προκλήσεων, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης.

Από το γραφείο του προέδρου της Σερβίας ανακοινώθηκε ότι ο κ. Νίκολιτς στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Λάιτσακ αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στη σύνοδο στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Την πρόσκληση του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ίβαν Γκασπάροβιτς αποδέχθηκε και η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, ανακοινώθηκε από το γραφείο της, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τριμπούνα" της Πρίστινας.

Υπό τη φόρμουλα Γκίμνιχ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) στην Οχρίδα.

Η υπουργική συνάντηση διεξήχθη παρ΄ότι η περιφερειακή σύνοδος των αρχηγών κρατών και των πρωθυπουργών των χωρών – μελών της SEECP που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από 1 έως 2 Ιουνίου επειδή δεν υπήρξε συμφωνία για τη συμμετοχή ή μη συμμετοχή του Κοσόβου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ