Η «Πράσινη Εβδομάδα», η μεγαλύτερη διάσκεψη της Ευρώπης για το περιβάλλον, που φέτος είναι αφιερωμένη στον ατμοσφαιρικό αέρα, ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει ως τις 7 Ιουνίου.
Στη φετινή διάσκεψη μετέχουν περίπου 3.000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο. Ενδιαφερόμενοι φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και αρμόδιοι υπάλληλοι της ΕΕ θα επιδιώξουν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως τρόπους για την προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σ' ένα περιβάλλον εντεινόμενης βιομηχανικής και ενεργειακής παραγωγής, αυξανόμενης κυκλοφορίας οχημάτων και αστικοποίησης, καύσης ορυκτών καυσίμων και κλιματικής αλλαγής.
Οργανισμοί και εταιρείες θα παρουσιάσουν τις βέλτιστες πρακτικές σε μια έκθεση με 40 περίπτερα, ενώ θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, όπως υπαίθρια έκθεση με οχήματα εναλλακτικών καυσίμων και δοκιμές οδήγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εβδομάδα περιλαμβάνει επίσης εκδήλωση για την απονομή βραβείων στο πλαίσιο των προγραμμάτων «LIFE Φύση» και «LIFE Περιβάλλον».
Κατά την εναρκτήρια ομιλία της διάσκεψης, ο Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ υπογράμμισε τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. "Όταν η ποιότητα του αέρα είναι κακή, το τίμημα που καταβάλλουμε είναι βαρύ: έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οι ιατρικές δαπάνες είναι υψηλές, ενώ χάνονται εργατοημέρες λόγω ασθενειών. Η «Πράσινη Εβδομάδα» παρέχει σημαντική πλατφόρμα όπου αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και ΜΚΟ, δημόσιες αρχές και επιχειρήσεις μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες για το πώς να βελτιώσουμε του αέρα που αναπνέουμε. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις για τη βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας», δήλωσε ο Γ. Ποτότσνικ.
Ο επίτροπος Ποτότσνικ ανακήρυξε το 2013 ως Έτος Ατμοσφαιρικού Αέρα, στη διάρκεια του οποίου θα επανεξεταστεί η τρέχουσα σχετική πολιτική της Επιτροπής, με έμφαση στην εξεύρεση τρόπων βελτίωσης του αέρα που αναπνέουμε. Παρά την ικανοποιητική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, σε αρκετά όρια για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα παρατηρούνται μεγάλες υπερβάσεις στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά ρύπους όπως τα σωματίδια, το όζον επιφάνειας εδάφους και το διοξείδιο του αζώτου.
Το φθινόπωρο η επανεξέταση θα έχει ως αποτέλεσμα μια αναθεωρημένη στρατηγική σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για τον ατμοσφαιρικό αέρα, η οποία θα περιλαμβάνει νέους και βελτιωμένους στόχους για το 2020 και μετά, καθώς και κατάλογο με τις νευραλγικές πρωτοβουλίες και τα μέσα υλοποίησής τους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)