ΕΕ: Η οργάνωση των εργοδοτών Business Europe καλεί την Ευρώπη να προωθήσει την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

ΕΕ: Η οργάνωση των εργοδοτών Business Europe καλεί την Ευρώπη να προωθήσει την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου

Ο Γενικός Γραμματέας των ευρωπαίων εργοδοτών (Business Europe) Mάρκους Μπέγερ έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους ιθύνοντες ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει «μία εποικοδομητική στρατηγική που θα της επιτρέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου με τρόπο βιώσιμο και με όλα τα σχετικά οικονομικά οφέλη».

Σε κείμενο που υιοθέτησε χθες, η Business Europe παρουσιάζει τις θέσεις της για το αμφιλεγόμενο ζήτημα. Κατ' αρχήν υπενθυμίζει τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία εκτιμά ότι το σχιστολιθικό αέριο θα καλύπτει το 31% των συνολικών αναγκών της ΕΕ έως το 2035, σε σχέση με 25% που ίσχυε το 2009.

Με βάση τα δεδομένα αυτά η Business Europe υποστηρίζει ότι η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου από την Ε.Ε. θα αποτελέσει αξιόπιστη λύση, που θα της επιτρέψει να αναπτύξει άμυνες έναντι της εξάντλησης των αποθεμάτων αερίου, που αντιμετωπίζει. Επιπλέον η οργάνωση τονίζει τα εξαιρετικά οικονομικά πλεονεκτήματα που απέφερε στις ΗΠΑ η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου (1,75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 2% του ΑΕΠ). «Πρόκειται για μία εξέλιξη που ανασχεδιάζει με τρόπο εξαιρετικά σημαντικό την αγορά ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, που θα έχει τεράστιες συνέπειες σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς στην Ευρώπη» σημείωσε η Business Europe.

Κατά συνέπεια, η οργάνωση ζητά από την ΕΕ να εκπονήσει μία αποφασιστική στρατηγική, που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη καταρχήν να διερευνήσουν τις πιθανότητες και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου. Ζητείται επίσης να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος ισορροπημένος και βασισμένος στα πραγματικά περιστατικά και όχι σε εικασίες, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν σεβαστές οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, και ειδικότερα ο κανονισμός REACH σχετικά με τα χημικά προϊόντα και ο κανονισμός σχετικά με τα υπόγεια ύδατα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ