Νίγηρας: Περίπου 1.500 επίδοξοι μετανάστες από την δυτική Αφρική απελάθηκαν από την Λιβύη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νίγηρας: Περίπου 1.500 επίδοξοι μετανάστες από την δυτική Αφρική απελάθηκαν από την Λιβύη

Περίπου 1.500 επίδοξοι μετανάστες από την δυτική Αφρική, μεταξύ των οποίων πολλοί από τον Νίγηρα, απελάθηκαν από την Λιβύη και έφτασαν στον βόρειο Νίγηρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές.

"Φτάσαμε την Κυριακή, είμαστε περίπου 1.500, όλοι απελαθήκαμε από την Λιβύη", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Αγκαντέζ, την μεγάλη πόλη του βορείου Νίγηρα, ο Στίβεν Οσεουάρου, επίδοξος μετανάστης από την Νιγηρία.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους επίδοξους μετανάστες και τοπικούς δημοσιογράφους, οι περίπου 1.500 λαθρομετανάστες έφτασαν την Κυριακή στην Αγκαντέζ με 10 φορτηγά που είχαν μισθώσει οι λιβυκές αρχές. Ένας αριθμός από αυτούς βρίσκεται ακόμη σε πολλές συνοικίες της πόλης και περίπου εκατό είχαν συγκεντρωθεί σήμερα μπροστά από την έδρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η οποία τους παρέχει βοήθεια.

"Μας θέρισε η δίψα και η πείνα, δύο άνθρωποι πέθαναν στο ταξίδι, το οποίο διήρκεσε μια εβδομάδα μέσα στην έρημο", διηγήθηκε ο Ντούμπια Μάλικ, από την Ακτή Ελεφαντοστού.

"Τα αφήσαμε όλα πίσω μας στην Λιβύη, μας τα κατάσχεσαν όλα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους επίδοξους μετανάστες αυτούς, ένα άλλο φορτηγό που μεταφέρει λαθρομετανάστες από το Τσαντ, οι οποίοι απελάθηκαν από την Λιβύη, κατευθύνεται προς την μεθόριο με το Τσαντ. "Η Λιβύη είναι μια τεράστια φυλακή και η κόλαση για τους δυτικοαφρικανούς", σημείωσε επίσης ο Οσεουάρου, ο οποίος εργαζόταν από το 2007 ως ελαιοχρωματιστής στην Τρίπολη.

Πολλοί από αυτούς τους επίδοξους μετανάστες, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στην Λιβύη προτού απελαθούν, αποκάλυψαν την χρήση βίας κατά την κράτησή τους.

Περίπου 4.000 λαθρομετανάστες από την δυτική Αφρική εισέρχονται στην Λιβύη κάθε μήνα, περνώντας από την Αγκαντέζ, σύμφωνα με τις αρχές αυτής της περιοχής. Αυτοί εργάζονται συχνά στην Λιβύη ως εργάτες σε οικοδομές ή οικιακοί βοηθοί.

Η Νιαμέι έχει επανειλημμένως ζητήσει από τους πολίτες της χώρας που θέλουν να μεταναστεύσουν να επιλέγουν άλλες αφρικανικές χώρες, κι όχι την Λιβύη, λόγω των προβλημάτων ασφαλείας στην χώρα αυτή μετά την σύγκρουση που είχε οδηγήσει στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λιβύη μετανάστες Νιγήρας απελάθηκαν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ