Σερβία: Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας Τ. Νίκολιτς και Ί. Ντάτσιτς έκαναν έκκληση για εθνική ενότητα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας Τ. Νίκολιτς και Ί. Ντάτσιτς έκαναν έκκληση για εθνική ενότητα

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Ίβιτσα Ντάτσιτς υπογράμμισαν ότι με την ταφή των οστών των μελών της βασιλικής οικογένειας Καρατζόρτζεβιτς, στον οικογενειακό τάφο στο Όπλενατς διορθώνεται μία ιστορική αδικία και γίνεται ένα βήμα προς την ενότητα.

Οι κ.κ. Νίκολιτς και Ντάτσιτς ζήτησαν εθνική ενότητα και συμφιλίωση, ώστε να μην επαναληφθούν ξανά σφάλματα του παρελθόντος.

Στη χθεσινή τελετή ταφής των οστών του βασιλιά Πέτρου Β' Καρατζόρτζεβιτς, της βασίλισσας Μαρίας, της βασίλισσας Αλεξάνδρας και του πρίγκιπα Αντρέι Καρατζόρτζεβιτς στην κρύπτη στο Όπλενατς στην κωμόπολη Τόπολα, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισαν ότι ο σερβικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει διχασμούς και αδικίες και σημείωσαν ότι "οι ιδεολογίες είναι πολλές, αλλά η Σερβία μία".

"Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά τα λάθη σήμερα διορθώνονται. Γι αυτό είναι βασικό ο σερβικός λαός στο μέλλον να είναι ενωμένος και να μην κάνει λάθη" ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και οι δηλώσεις του συνοδεύτηκαν από σφυρίγματα και κραυγές αποδοκιμασίας μελών ακροδεξιών οργανώσεων που μέμφονται τον πρωθυπουργό της Σερβίας για τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσοβο.

Ο κ. Νίκολιτς εκτίμησε ότι "με την επιστροφή των οστών μελών της βασιλικής οικογένειας στην πατρίδα διορθώθηκε μία μεγάλη αδικία" και ότι "την ιστορία του σερβικού λαού έχουν σημαδέψει εσωτερικές διαιρέσεις και ανθρώπινα θύματα".

"Το μίσος μεταξύ των δύο σερβικών κινημάτων των Τσέτνικ και των Παρτιζάνων, που είχαν διακηρύξει ίδιους ή πολύ παρόμοιους στόχους, οδήγησε σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων θυμάτων" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Φέτος τον Ιανουάριο μεταφέρθηκαν στη Σερβία από τις ΗΠΑ τα λείψανα του Πέταρ Β', τελευταίου μονάρχη της Γιουγκοσλαβίας, στο τέλος Απριλίου μεταφέρθηκαν στη Σερβία από τη Βρετανία τα λείψανα της μητέρας του, βασίλισσας Μαρίας Καρατζόρτζεβιτς και στις 9 Μαΐου έγινε η εκταφή από το Τατόι και μεταφορά στη Σερβία των λειψάνων της συζύγου του, βασίλισσας Αλεξάνδρας. Χθες, τα οστά των μελών της οικογένειας Καρατζόρτζεβιτς ενταφιάστηκαν στον οικογενειακό τάφο και αδικαιολόγητη ταπείνωση.

Ο πρίγκιπας Αλεξάνταρ Β' Καρατζόρτζεβιτς τόνισε ότι πρόκειται για θλιβερή αλλά και ιστορική στιγμή για την οικογένειά του, αλλά και το σερβικό λαό και τη Σερβία.

Οι κ.κ. Νίκολιτς, Ντάτσιτς και ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ κατέθεσαν στεφάνια στον οικογενειακό τάφο των Καρατζόρτζεβιτς.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ