Ο λόγος που η Ελλάδα καθυστερεί την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Αυστραλία για το θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας, ίσως έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι η Αθήνα αναμένει αλλαγή αυστραλιανής κυβέρνησης μετά τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2013.
Και αν, όντως, τις εκλογές κερδίσει ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών, τότε η Ελλάδα πιστεύει ότι θα υπογράψει μια πιο «ευνοϊκή» συμφωνία με την Αυστραλία.
Την εκτίμηση αυτή έκανε η ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Αυστραλίας, Μαρία Βαμβακινού, με δηλώσεις της στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» οι οποίες προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις.
Η ίδια, προειδοποιεί ότι αν καθυστερήσει η σύναψη της συμφωνίας, ίσως γίνει δυσκολότερη στο μέλλον για τους Έλληνες η διαδικασία έκδοσης τουριστικής βίζας για την Αυστραλία.
Η Αυστραλία έχει ανάλογες συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες, αλλά για «ανεξήγητους λόγους» η σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα καθυστερεί αδικαιολόγητα.
Πρόσφατα, ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Μπρένταν Ο'Κόνορ, επέρριψε την ευθύνη στην Ελλάδα για την καθυστέρηση υπογραφής διακρατικής συμφωνίας με την Αυστραλία για το θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας.
«Το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμένα αλλά στην ελληνική πλευρά» δήλωσε σε συνέντευξή του στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου» ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης. Ο κ. Ο'Κόνορ έκανε λόγο για «περίπλοκες» διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται ώστε η συμφωνία να εξυπηρετεί και τις δύο χώρες. Όπως εξήγησε, η διακρατική συμφωνία θα προβλέπει τη δυνατότητα σε νέους από την Ελλάδα και την Αυστραλία να επισκέπτονται και να έχουν παρατεταμένη παραμονή στη μία ή στην άλλη χώρα.
Η παραμονή αυτή θα έχει διάρκεια έως και 12 μήνες και οι ενδιαφερόμενοι στο διάστημα αυτό θα έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης.
Η Αυστραλία έχει προτείνει να υπάρχει ένα πλαφόν 500 αδειών ετησίως και σύμφωνα με την κ. Βαμβακινού η Ελλάδα μάλλον θεωρεί «μικρό» τον αριθμό αυτόν και πιστεύει πως αν ο Συνασπισμός κερδίσει τις εκλογές θα αυξηθεί το πλαφόν. Η κ. Βαμβακινού είπε πως οι διαπραγματεύσεις «κρατούν χρόνια» και τυχόν νέα κωλυσιεργία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.
Η ίδια, πάντως, πρόσθεσε ότι πρόσφατα συνάντησε στην Αθήνα τον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα και όταν τον ρώτησε πότε θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία η απάντησή του ήταν «σύντομα».
Σύμφωνα με την κ. Βαμβακινού, ο κ. Τσιάρας τη διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα σε εκκρεμότητα για να ρυθμιστεί» και πως η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα με το πλαφόν που πρότεινε η Κάμπερα. Η κ. Βαμβακινού άφησε να εννοηθεί πως Έλληνες διπλωμάτες είναι αυτοί που εισηγούνται την αλλαγή της συμφωνίας που πρότεινε η Καμπέρα.
Η ομογενής βουλευτής σημείωσε ότι είναι πολυάριθμοι οι νέοι ελληνικής καταγωγής που επισκέπτονται την Αυστραλία με τουριστική βίζα.
«Η βίζα με δικαίωμα εργασίας θα λύσει το πρόβλημα σε κάποιους απ' αυτούς» είπε και πρόσθεσε: «Αν δεν υπογραφεί η συμφωνία υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αυστραλία χωρίς άδεια και αυτό ίσως έχει αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπει στον κατάλογο των χωρών υψηλού κινδύνου, που σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούν να παίρνουν εύκολα ούτε τουριστική βίζα».
Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης λέει ότι η συμφωνία πρέπει να έχει αμοιβαία οφέλη.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)