Εξακόσιοι αφγανοί διερμηνείς που "υπηρέτησαν" με τις βρετανικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν, θα μπορούν προσεχώς να εγκατασταθούν στη Βρετανία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε αρνηθεί το δικαίωμα αυτό στους Αφγανούς πρώην διερμηνείς και στις οικογένειές τους αλλά τελικά υπαναχώρησε ύστερα από μια εκστρατεία υπέρ της απόφασης αυτής.
Τρείς Αφγανοί που υπηρέτησαν ως διερμηνείς του βρετανικού στρατού στην χώρα τους, φοβούμενοι ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχο των Ταλιμπάν μόλις αποχωρήσουν οι βρετανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, είχαν κινήσει δικαστική διαδικασία, στις αρχές Μαΐου, προς την κατεύθυνση αυτή.
Αίτημα που υπογράφηκε από 78.000 ανθρώπους που ζητούσε την χορήγηση πολιτικού ασύλου στους αφγανούς διερμηνείς είχε επίσης επιδοθεί στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Κάμερον ετοιμάζεται στο εξής να χορηγήσει πενταετή βίζα στους διερμηνείς που υπηρέτησαν στο μέτωπο επί ένα χρόνο ή παραπάνω.
"Για τον πρωθυπουργό είναι σαφές ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους πήραν τον ίδιο δρόμο με τους στρατιώτες μας θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο για να τους βοηθήσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους", δήλωσε η κυβερνητική πηγή.
Οι πρώην διερμηνείς θα μπορούν στο εξής να "διαλέξουν να μείνουν στη χώρα τους όπου θα ασκήσουν νέο επάγγελμα ή θα μετάσχουν στην ανοικοδόμησή της, ή να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη Βρετανία".
Όσοι επιθυμούν να μείνουν στο Αφγανιστάν θα λάβουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, ανακοίνωσε η κυβερνητική πηγή.
Ο Κάμερον αρχικά είχε εκτιμήσει ότι οι διερμηνείς θα έπρεπε --στο μέτρο του δυνατού-- να μείνουν στη χώρα τους για να μετάσχουν στην ανοικοδόμησή της. Έκρινε σε "ακραίες" περιπτώσεις, όταν οι διερμηνείς απειλούνταν με αντίποινα, ότι θα μπορούσε να τούς επιτραπεί να πάνε στη Βρετανία. Αλλά είχε προτείνει τη χορήγηση μιας "πράγματι γενναιόδωρης" οικονομικής βοήθειας σε όσους επέλεγαν να μείνουν στο Αφγανιστάν.
Περί τους 9.000 βρετανούς στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν όπου συγκροτούν τη δεύτερη σε μέγεθος δύναμη του διεθνούς συνασπισμού του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ.
Σχεδόν 4.000 μεταξύ αυτών αναμένεται να αποχωρήσουν πριν από το τέλος του 2013.
(ΑΜΠΕ)