Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την Ευρώπη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την Ευρώπη

Τα αγωνιώδη ερώτηματα, "που πάει ο Ευρώπη" και "ποια είναι η επόμενη μέρα στην Ε.Ε, όταν θα τελειώσει η κρίση", βρέθηκαν στο επίκεντρο της σχετικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε, χθες το βράδυ, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, η ΔΗΜΑΡ.

Μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη,ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης κι όχι κάθε κράτος μόνο του, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, και οι καθηγητές Γιώργος Παγουλάτος και Γιάννης Δρόσος, ανέδειξαν τις συνέπειες, τις αδυναμίες και το θεσμικό και ηθικό έλλειμμα που έχει επιφέρει στο ευρωπαικό οικοδόμημα, η οικονομική κρίση.

Εκφράζοντας έντονο προβληματισμό και σαφείς διαφωνίες για την ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας και την ανεργία που επιφέρει, αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρώπη των 27, συνεκτίμησαν ότι οι κίνδυνοι για όξυνσή της, είναι μεν απευκταίοι ωστόσο υφίστανται. Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη είναι τα βασικά εργαλεία, ανέφεραν.

Η κ. Γιαννάκου, αφού ανέδειξε το έλλειμμα ηγεσίας σήμερα στην ΕΕ, εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχει χάσμα Βορρά- Νότου και η λύση θα μπορούσε να είναι η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης εάν επιλεγεί το σενάριο για αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβώνας, γιατί όπως είπε τότε θα επικρατήσει η λογική των συγκρούσεων και της επίρριψης ευθυνών.

Από την πλευρά της, η κ. Μαριλένα Κοππά διαφώνησε, λέγοντας ότι υπάρχει απόκλιση Βορρά- Νότου στην ΕΕ, αποδέχθηκε ότι η σοσιαλδημοκρατική λογική έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μίλησε για την ανάγκη να συναφθεί ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο και πρότεινε πανευρωπαική συμμαχία όλων των δυνάμεων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τάσσονται υπέρ της ενιαίας ευρωπαικής προοπτικής.

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος επεσήμανε τα σημαντικά θεσμικά κενά που δεν επέτρεψαν στις ευρωπαικές χώρες να αποφύγουν τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα της κρίσης, "ήταν γυμνή στους κλυδωνισμούς της κρίσης", σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η ενιαίες πολιτικές παρά, τις δυσκολίες, προχωρούν ενω ανέφερε ότι δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο για να μειώσει τα ελλείμματά της και να αντιμετωπίσει το χρέος, παρα μόνον την δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις.

Τα θεσμικά κενά στη συγκρότηση της ΕΕ ανέδειξε ο καθηγητής Γιάννης Δρόσος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ευρώπη εκδήλωση ΔΗΜΑΡ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ