Βουλγαρία: Νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης της VMZ Sopot ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βουλγαρία: Νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης της VMZ Sopot ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία

Η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει μια νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας στη χώρα, της VMZ Sopot. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τα τεύχη του διαγωνισμού, έπειτα από τη δημοσίευση του διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της VMZ Sopot πρέπει να είναι στρατηγικοί επενδυτές ή κοινοπραξίες με δραστηριότητα στο "πεδίο" της άμυνας και να διαθέτουν έσοδα τουλάχιστον 60 εκ. λέβα την τελευταία τριετία (το κριτήριο αυτό αναφέρεται στους στρατηγικούς επενδυτές), αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα οικονομικά προβλήματα της αμυντικής βιομηχανίας κορυφώθηκαν στις αρχές του 2013, καθώς πέρα από τις οφειλές της προς τρίτα μέρη, είχε απλήρωτους τους εργαζόμενους για πολλούς μήνες.

Τον Ιανουάριο του 2013, οι εργαζόμενοι στην VMZ προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στο τέλος του ίδιου μήνα, έπειτα από παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, μεταφέρθηκε ποσό τεσσάρων εκ. λέβα (περίπου δύο εκ. ευρώ) για την καταβολή μισθών.

Τα χρέη της αμυντικής βιομηχανίας προς τους προμηθευτές της και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της χώρας (ΝΕΚ) ξεπερνούν τα 140 εκ. λέβα (περίπου 70 εκ. ευρώ).

Η "απόπειρα" ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας τερματίστηκε, όταν η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά, η EMKO EOOD, με έδρα τη Σόφια, απέτυχε να καταβάλλει την υποχρεωτική κατάθεση για τη συμμετοχή της στη διαδικασία.

Η VMZ Sopot ιδρύθηκε το 1936 και "άνθισε" στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία. Το 2007, η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων της χώρας προχώρησε στην πώληση μέρους του ενεργητικού της, προκειμένου να καλύψει μέρος των χρεών της. Την ίδια διαδικασία επανέλαβε και το 2009.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ