Οι αγορές ζωντανών πουλερικών στην Ασία πιθανόν να είναι οι ενεργές εστίες του ιού Η5Ν1, αλλά απλά μέτρα όπως η απολύμανση των φορτηγών και του εξοπλισμού των εμπόρων θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού, τονίζουν οι ειδικοί.
Ομάδα γάλλων, βρετανών και βιετναμέζων ερευνητών ρώτησαν τους εμπόρους στις αγορές αυτές στο βόρειο Βιετνάμ για να κατανοήσουν πώς εξαπλώνεται η μόλυνση.
Η θανάτωση των πουλερικών ή το κλείσιμο των αγορών δεν έχει αποτελέσματα. επισημαίνουν σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών.
"Όμως οι καθημερινές απολυμάνσεις ορισμένων αγορών και φορτηγών μεταφοράς πουλερικών επαρκούν", σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η καθημερινή απολύμανση μείωσε το εύρος της επιζωοτίας από 80 ως 89%, τονίζουν.
Στην περίπτωση που η απολύμανση γίνεται κάθε δύο ημέρες, η μετάδοση μειώνεται στο 30%.
Τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι το χαμηλό κόστος και η ευκολία της, δήλωσε ο Γκιγιόμ Φουρνί, από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Από το 2003 έχουν εντοπιστεί 566 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό Η5Ν1 και από τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό οι 332 έχουν πεθάνει, δηλαδή ποσοστό 58%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η Κίνα καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει το νέο ιό Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών, ο οποίος ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε μεταδοθεί από πτηνά σε ανθρώπους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει πως δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως προειδοποιεί ότι ο ιός Η7Ν9 είναι ένα από τους πλέον θανατηφόρους και συστήσει σε όσους επισκέπτονται την Κίνα να αποφεύγουν τις αγορές ζωντανών πουλερικών.
Από τους 120 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον ιό αυτόν στην Κίνα, από τα τέλη Μαρτίου, 27 έχουν πεθάνει--ποσοστό 22%.
(AΠΕ-ΜΠΕ)