Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε σήμερα ότι "ελπίζει" στην επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει από το Σεπτέμβριο του 2010.
"Ελπίζω οι διαπραγματεύσεις να επαναληφθούν, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, των Παλαιστινίων, της διεθνούς κοινότητας", δήλωσε στον Τύπο μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό της Τζον Κέρι.
Ο Τζον Κέρι "έχει ιδιαίτερα εμπλακεί στο θέμα αυτό, είναι πολύ αποφασισμένος", τόνισε.
Η συνάντησή της με τον Κέρι, λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη τη Δευτέρα αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Κέρι εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση την Τρίτη που οι αραβικές χώρες δήλωσαν ότι είναι "έτοιμες να δεχτούν τα σύνορα του 1967 με προσαρμογές που θα προκύψουν από την αμοιβαία συμφωνία για ανταλλαγές εδαφών".
Ο Κέρι και η Λίβνι συζήτησαν για "όλα τα θέματα πολιτικής και ασφάλειας που αντιμετωπίζει το Ισραήλ", είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Πάτρικ Βέντρελ.
"Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγουν ο αμερικανός υπουργός με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους αλλά και με άραβες και ευρωπαίους (...) για να εξεταστούν οι δυνατοί τρόποι επίλυσης της κρίσης", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η Λίβνι είπε ότι η πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου είναι "σημαντική", γιατί όπως εξήγησε αποτελεί ένα "καλό μήνυμα προς το Ισραήλ για να τού υπογραμμίσει πώς όταν θα καταλήξουμε στην ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, θα μπορούμε να ελπίζουμε στην ειρήνη με τον αραβικό κόσμο στο σύνολό του".
"Η άλλη καλή είδηση είναι ότι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία δεν είναι μια πρόταση προς υιοθέτηση ή προς απόρριψη αλλά τελεί υπό διαπραγμάτευση".
Οι ανταλλαγές εδαφών που έχουν ήδη συζητηθεί σε προηγούμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, θα επέτρεπαν στο Ισραήλ να διατηρήσει σημαντικά εδάφη όπου σήμερα ζει η πλειοψηφία των εβραίων εποίκων, ενώ οι Παλαιστίνιοι θα λάμβαναν εδάφη που τώρα τελούν υπό ισραηλινή κυριαρχία.
(ΑΜΠΕ)