Σχεδόν 258.000 Σομαλοί πέθαναν από πείνα από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Απρίλιο του 2012, στη διάρκεια της σοβαρής επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσαν έξι μήνες λιμού, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
"Ο λιμός και η ιδιαίτερα επισφαλής επισιτιστική κατάσταση στη Σομαλία σκότωσαν 258.000 ανθρώπους την περίοδο Οκτωβρίου 2010 - Απριλίου 2012, εκ των οποίων 133.000 ήταν παιδιά μικρότερα των πέντε ετών", σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης για την Πείνα (Fews-Net) που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αυτή την "πρώτη επιστημονική εκτίμηση" του απολογισμού της επισιτιστικής κρίσης, "4,6% του συνολικού πληθυσμού και 10% των παιδιών μικρότερων των πέντε ετών πέθαναν στη νότια και κεντρική Σομαλία".
Στις περιοχές Μπας-Σαμπέλε, Μογκαντίσου και Μπέι, τις πλέον πληγείσες, η επισιτιστική κρίση σκότωσε αντίστοιχα 18, 17 και 13% των παιδιών μικρότερων των πέντε ετών.
Ο λιμός προκάλεσε "περί τους 30.000 νεκρούς κάθε μήνα από το Μάιο έως τον Αύγουστο του 2011", σύμφωνα με τη έκθεση.
Οι αριθμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στους 290.000 θανάτους που αναφέρθηκαν σε αυτή την περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτή η αναφορά θνησιμότητας, που περιλαμβάνει τους θανάτους που έχουν σχέση με τη σύγκρουση (στη Σομαλία), αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό θνησιμότητας δύο φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο στην υποσαχάρεια Αφρική", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ο απολογισμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον απολογισμό της πείνας το 1992 στη χώρα, όταν 220.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 12 μήνες. "Ωστόσο αυτός ο προηγούμενος λιμός θεωρείται βαρύτερος γιατί ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού χάθηκε", προσθέτουν.
Ο λιμός στη Σομαλία από τα μέσα του 2011 έως τις αρχές του 2012 έπληξε τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή τον μισό πληθυσμό της χώρας.
Η επισιτιστική κρίση που αρχικά προκλήθηκε από την οξεία ξηρασία που είχε πλήξει το Κέρας της Αφρικής στο σύνολό του εκείνη την εποχή, επιδεινώθηκε στη Σομαλία λόγω της καταστροφικής κατάστασης ασφαλείας στη χώρα που βυθίστηκε στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπαρέ το 1991.
Η πρόσφατη άτακτη υποχώρηση των δυνάμεων των ισλαμιστών Σεμπάμπ και η εκλογή τον Σεπτέμβριο νέων αρχών γέννησε την ελπίδα σταθεροποίησης και απόκτησης μιας πραγματικής κεντρικής κυβέρνησης την οποία στερείται η Σομαλία τα τελευταία 22 χρόνια.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)