Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική προθεσμία εντός της οποίας Αθήνα και Σκόπια πρέπει να απαντήσουν επί της τελευταίας πρότασης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογο του της Αλβανίας Άλντο Μπούμτσι. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Νίμιτς, κατά τη συνάντηση που είχε στις 9 Απριλίου στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ επέδωσε νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως.
Ο κ.Πόποσκι πρόσθεσε ότι αυτό που αποτελεί πραγματικότητα είναι ότι ο Μάθιου Νίμιτς έχει επικοινωνία με τα δύο μέρη και ότι θέλει να δοθεί ώθηση στη διαδικασία. "Αυτό μας ενδιαφέρει. Έχουμε πολλούς λόγους να θέλουμε αυτό να εξελιχθεί με έναν φυσιολογικό τρόπο. Εκ μέρους μας, είμαστε ολοκληρωτικά προσηλωμένοι στη διαδικασία, θέλουμε να έχουμε ανοιχτό διάλογο με τον νότιο γείτονά μας και νομίζω ότι, σε περίπτωση που διακρίναμε μια τέτοια προσήλωση και στην Αθήνα, τότε η εικόνα σχετικά με τις διαδικασίες ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης πραγματικά θα ήταν καλύτερη. Αυτό αναμένουμε. Εκ μέρους μας υπάρχει πλήρης αφοσίωση, εννοείται, όμως, ότι σε έναν διάλογο πρέπει να συμμετέχουν δύο πλευρές και αυτό αναμένουμε και από την άλλη πλευρά" ανέφερε ακόμη ο κ. Πόποσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί 20 χρόνια μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΠΓΔΜ και Αλβανίας τα Τίρανα δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το "συνταγματικό όνομα-Δημοκρατία της Μακεδονίας", ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά, στη διμερή επικοινωνία χρησιμοποιεί το "συνταγματικό όνομα", πρόσθεσε όμως ότι η Αλβανία σέβεται τη βούληση τόσο της ΠΓΔΜ όσο και της Ελλάδας και θα εφαρμόσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο χώρες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας εκτίμησαν από κοινού ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλές διμερείς σχέσεις και μοιράζονται κοινή προοπτική για ένταξη στην ΕΕ, τόνισαν δε ιδιαίτερα τη διμερή συμφωνία που επιτρέπει διέλευση των συνόρων με αστυνομικές ταυτότητες στους πολίτες των δύο χωρών "ένα προνόμιο που θα πρέπει να έχουν όλοι πολίτες των χωρών της περιοχής", όπως είπαν.
(ΑΠΕ)