Η κυβέρνηση της Σερβίας, στη σημερινή της συνεδρίαση που διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, υπερψήφισε τη συμφωνία με την Πρίστινα που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Με την πράξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί από το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που συνεδριάζει σήμερα, το "πράσινο φως" για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία. Την απόφαση για ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει επίσημα να επιβεβαιώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 28 Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς ανέφερε ότι η συμφωνία για το βόρειο Κόσσοβο, τις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο της Σερβίας. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ακόμη και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας με την Πρίστινα δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα κατά την ψηφοφορία στη βουλή.
Οι αντιδράσεις κατά της συμφωνίας που εκδηλώθηκαν μέχρι σήμερα προέρχονται κυρίως από μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα και εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, η αντίδραση των Σέρβων του Κοσσόβου, οι πολιτικοί ηγέτες των οποίων απέρριψαν τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας θεωρώντας ότι αποτελεί έμμεσα αναγνώριση της ανεξαρτησίας. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το επίσημο Βελιγράδι χάνει την επιρροή του στο βόρειο Κόσσοβο και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες θα αποδειχθεί πιο επίπονη διαδικασία απ' ό,τι οι διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα.
(ΑΜΠΕ)