Μέχρι σήμερα η αυστραλιανή οικονομία στηρίζεται, κυρίως στην εξαγωγή μεταλλευμάτων στην Ασία. Τώρα αναπτύσσονται πρωτοβουλίες, μελλοντικά, η οικονομία της χώρας να στηριχθεί και στην εξαγωγή τροφίμων.
Όπως λένε οι ειδικοί, η Αυστραλία θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ασία στην εξασφάλιση τροφίμων και η οποία κρίση μελλοντικά θα επιδεινωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.
Κυβερνητική μελέτη αποκαλύπτει ότι η παραγωγή τροφίμων στην Ασία θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60% μέχρι το 2050, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού, η δε Αυστραλία θα έχει περισσότερη καλλιεργήσιμη γη, κατά άτομο, από ό,τι η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία συνολικά.
«Η εξασφάλιση τροφίμων σ' έναν κόσμο που θα υποφέρει από πείνα θα είναι η μεγαλύτερη ευθύνη της Αυστραλίας αλλά συνάμα και μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση τον 21ο αιώνα» εκτιμά ο 'Ανθονι Πρατ, ένας από τους μεγιστάνες της Αυστραλίας.
«Είμαστε σε θέση να τετραπλασιάσουμε τις εξαγωγές μας, και να εξασφαλίσουμε τρόφιμα σε 200 εκατ. ανθρώπους. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις φυσικές πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, και με καινοτόμες ιδέες και έξυπνους επενδυτές να κάνουμε τη διαφορά.
Περνώντας από την εξαγωγή μεταλλευμάτων στην εξαγωγή τροφίμων θα πρέπει να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και στη στάση της κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να στηρίξει πρωτοβουλίες για καινοτόμες ιδέες και πρακτικές στη γεωργία, θα πει ο κ. Πρατ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, σε μελέτη του Συνασπισμού που διέρρευσε, αποκαλύπτεται ότι η παραγωγή γεωργικών προϊόντων στη Βόρεια Αυστραλία θα μπορούσε να διπλασιαστεί, αν υπάρξει μεγαλύτερη ελαστικότητα αναφορικά με την εκμετάλλευση καλλιεργήσιμης γης και περιοριστεί η γραφειοκρατία .
Εμπειρογνώμονεςυποστηρίζουν, εδώ και ένα χρόνο ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να αυξήσει κατά $1,7 τρισεκατομμύρια επιπλέον τα έσοδά της, από την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων, μεταξύ 2013 και 2050 αν εκμεταλλευτεί σωστά την έλλειψη τροφίμων στην Ασία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ