Κούρκουλας: «Στη Μεσόγειο θα κριθούν πολλά για το μέλλον της Ευρώπης» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Κούρκουλας: «Στη Μεσόγειο θα κριθούν πολλά για το μέλλον της Ευρώπης»

«Πολλά θα κριθούν για το μέλλον της Ευρώπης στη Μεσόγειο, τόσο ως προς την έκβαση της οικονομικής κρίσης που πλήττει κυρίως τις μεσογειακές χώρες, όσο και ως προς την πορεία της Αραβικής Ανοιξης», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Δράση στη Μεσόγειο» ,που διοργανώνει στις 19 και 20 Απριλίου στη Μασσαλία, η εφημερίδα «Liberation».

Οπως ανέφερε ο κ. Κούρκουλας, ο ίδιος και ο Γάλλος συνομιλητής του στο ίδιο τραπέζι Μισέλ Βοζέλ, σοσιαλιστής, «περιφερειάρχης» στη νοτιοανατολική Γαλλία, εντεταλμένος του Φρανσουά Ολάντ για τη Μεσόγειο, τόνισαν ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη». Ο κ. Βοζέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει», ενώ ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι «η ελληνική κρίση ανέδειξε την ελληνογαλλική φιλία τόσο σε επίπεδο πολιτικών ελίτ όσο και σε επίπεδο κοινωνιών».

Τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα για την εξέλιξη της Αραβικής Ανοιξης και θα δούμε αν θα οδηγήσει στην εδραίωση δημοκρατικών καθεστώτων με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή στην ενθάρρυνση των εξτρεμιστών δυνάμεων, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε απομόνωση της Ευρώπης από τον αραβικό κόσμο, είπε ο υφυπουργός.

Ο έτερος συνομιλητής του Ελληνα υφυπουργού ήταν ο Τυνήσιος υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σαμίρ Ντιλού, ιστορικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Ενχάντα, ο οποίος στη διάρκεια της αντίστασης είχε φυλακιστεί δέκα χρόνια. Ο κ. Ντιλού υπεραμύνθηκε των προσπαθειών εκδημοκρατισμού που κάνει η νέα κυβέρνηση στην Τυνησία.

«Ως Ελληνες που έχουμε εμπειρία από τη μετάβαση της δικτατορίας στη δημοκρατία και έχουμε κατανόηση για τις δυσκολίες του εγχειρήματος και δεν είναι σωστό οι Ευρωπαίοι να κουνάμε το δάχτυλο και να δίνουμε μαθήματα στους Αραβες γιατί τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ΄ότι φαίνονται», είπε ο κ. Κούρκουλας.

Ο υφυπουργός μίλησε ακόμη για τη σημασία της Μεσογείου, στον τομέα της ενέργειας, τόσο λόγω των πιθανών αποθεμάτων, όσο και λόγω του ότι αποτελεί χώρο διέλευσης ενεργειακών πόρων προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.Εκανε επίσης αναφορά στην κατάσταση στη Συρία, λέγοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή η οποία δεν φαίνεται να παίρνει τέλος, με εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες», ενώ κρίσιμη θα είναι η πορεία της Αιγύπτου τα προσεχή δύο χρόνια, μιας σημαντικής χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς και συμφέροντα.

Εκ μέρους του Ελληνα υφυπουργού, δόθηκε η υπόσχεση ότι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα συμβάλει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη στήριξη των νέων δημοκρατιών που έχουν προκύψει από την Αραβική Ανοιξη, προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ