Ταϊλάνδη: Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για αντιμετώπιση της φτώχειας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ταϊλάνδη: Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για αντιμετώπιση της φτώχειας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα γνωρίσει το 2013 μια μικρής κλίμακας ανάπτυξη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία καλούν τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν ώστε να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια.

Η έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Ασία-Ειρηνικό (Escap) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα προβλέπει ανάπτυξη 6% για την περιοχή το 2013. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 7,8% της περιόδου 2010-2011, αλλά σαφώς καλύτερο από το 5,6% της περασμένης χρονιάς, χάρη κυρίως της "αναμενόμενης αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης" που συνδέεται με την ανάκαμψη στις ΗΠΑ και σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Κίνα, δεύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο αναμένεται να καταγράψει φέτος ανάπτυξη 8% έναντι 7,8 το 2012 και η Ινδία 6,4% έναντι 5% την περασμένη χρονιά προστίθεται στην έκθεση.

Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά παγκόσμιο περιβάλλον, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού πρέπει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της φτώχειας, επισήμανε η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Νοελίν Χέιζερ.

"Δεν είναι ώρα για ευγένειες...Η ανάγκη ενός πιο ολοκληρωμένου και βιώσιμου μοντέλου κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης παραμένει κρίσιμη", επισημαίνει η Χέιζερ.

Στην περιοχή "περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, 563 εκατομμύρια υποσιτίζονται και περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ασκούν επισφαλή εργασία", πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις της Ασίας-Ειρηνικού να δεσμευτούν σε πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η θέσπιση κατώτατου μισθού, συγκεκριμένων ωρών εργασίας για τους φτωχούς και η δημιουργία συστημάτων συνταξιοδότησης, υγείας και παιδείας από σήμερα ως το 2030 θα κοστίσει στις χώρες αυτές 5 ως 8% του ΑΕΠ τους.

Αν δεν υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα, ο κίνδυνος να αυξηθεί το ποσοστό της φτώχειας θα είναι πολύ μεγάλος, καταλήγει η έκθεση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ