«Γλυκόλογα» ανταλλάσσουν Γερμανία και Εσθονία για τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

«Γλυκόλογα» ανταλλάσσουν Γερμανία και Εσθονία για τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν

Οι ηγέτες της Εσθονίας και της Γερμανίας αντήλλαξαν σήμερα μεταξύ τους επαίνους για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούν, ενώ εξέφρασαν ανησυχία για την συνέχιση των δημοσιονομικών προβλημάτων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ιδιαίτερα την Γαλλία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Εσθονό πρωθυπουργό Άντρους Άνσιπ μερικές ώρες μετά την παραδοχή του Παρισιού ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο του για την μείωση του ελλείμματος, με το γαλλικό χρέος να αναμένεται ότι θα φτάνει στο 94,3% του ΑΕΠ το ερχόμενο έτος, δηλαδή αρκετά πιο πάνω από τον προηγούμενο στόχο του για 90,5%.

Η Μέρκελ φάνηκε επιφυλακτική όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το πλήγμα αυτό από τον γαλλικό προϋπολογισμό. «Ευχόμαστε στην Γαλλία επιτυχία, επειδή η Γαλλία είναι (. . .) σημαντική για την σταθερότητα της ευρωζώνης ως σύνολο», δήλωσε.

«Θα παρατηρούμε αυτές τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν αρχίσει στην Γαλλία καλοπροαίρετα», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, στην οποία θα γίνουν γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, έχει δεχθεί δριμεία κριτική στη νότια Ευρώπη επειδή συνιστά την κυβερνητική λιτότητα ως το αντίδοτο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αλλά είναι πολύ δημοφιλής στην χώρα της επειδή συνδέει τα σχέδια βοήθειας με αυστηρούς όρους λιτότητας.

«Η Ευρώπη έχει το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25% του ΑΕΠ του και το 50% των δαπανών του στην κοινωνική πρόνοια. Τα χρήματα αυτά πρέπει να κερδηθούν», σημείωσε η καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ένα από τα πιστεύω της.

Με το ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Άνσιπ.

«Τα χρέη εύκολα συσσωρεύονται, αλλά δύσκολα εξοφλούνται», σημείωσε. «Δεν είναι σωστό να ξοδεύουμε σε βάρος των μελλοντικών γενεών», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητά της όσον αφορά την Γαλλία η Μέρκελ έπλεξε το εγκώμιο της Εσθονίας.

«Εξέφρασα τον θαυμασμό μου για το πόσο επιμελής ήταν η Εσθονία στις μεταρρυθμίσεις. Η χώρα έχει συνολικό χρέος που ανέρχεται στο 10% (του ΑΕΠ), το οποίο εμείς οι Γερμανοί μπορούμε να ατενίζουμε μόνον από μακριά. Το δικό μας είναι περίπου 80%», σημείωσε.

Ο Άνσιπ ανταπέδωσε την φιλοφρόνηση. «Είμαι πεπεισμένος ότι η συνάδελφός μου Άγγελα Μέρκελ δεν ηγείται καλά μόνον της Γερμανίας, αλλά είναι επίσης μια καλή ηγέτης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι πολύ ευγνώμων που η Άγγελα (...) έχει κάνει αυτό που η Εσθονία ήλπιζε ότι θα κάνει η Γερμανία», σημείωσε από το Βερολίνο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ