Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε, σήμερα, Σάββατο, ότι με την αποκλειστική ευθύνη της Ουάσινγκτον «έχουν πληγεί σοβαρά οι διμερείς σχέσεις αφότου σε 18 Ρώσους έχει βάσει αμερικανικής κατηγορίας, περί παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, απαγορευθεί η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος» και στη συνέχεια αυτών η ρωσική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι, σε 18 Αμερικανούς απαγορεύεται εφεξής να εισέλθουν στην Ρωσία.
Το αμερικανικό αυτό μέτρο, που περιέχει και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, απορρέει από την «Νομοθετική πράξη Μαγκνίτσκι», η οποία ισχύει από το 2012 και προώθησε προς ψήφιση στο Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος.
«Στο Κογκρέσο άσκησαν ανάρμοστες πιέσεις ρωσόφοβα μέλη του, ένα σοβαρό πλήγμα επήλθε, εξ αυτών, στις διμερείς μας σχέσεις όπως και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», αναφέρει το σημερινό ανακοινωθέν από το υπουργείο Εξωτερικών, στη Μόσχα.
Η εφαρμογή από τις δύο πλευρές παρόμοιων με τα ανωτέρω μέτρων, μπορεί να επιδεινώσει έτι περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις τους, αφότου έχει επανέλθει στην ρωσική προεδρία (από πέρυσι τον Μάιο) ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημειώνουν μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς διπλωματικές δυτικές πηγές ζητώντας να μείνουν ανώνυμες.
Ομως, αυτές εστίασαν ταυτοχρόνως στο ότι αμφότερες οι πλευρές αυτοσυγκρατούνται απέχοντας από την υπαγωγή – σε τέτοιους καταλόγους απαγορεύσεων – νυν υψηλόβαθμων αξιωματούχων τους, τούτο επιδιώκοντας προφανώς να συρρικνώσουν την πολιτική ζημιά και να αποτρέψουν μια οξεία κρίση.
Ετσι, ο ρωσικός κατάλογος των 18 Αμερικανών περιλαμβάνει αξιωματούχους μόνον της εποχής της προεδρίας του Τζόρτζ Μπους νεότερου και διαφαίνεται από την φρασεολογία των ανακοινώσεων η ρωσική πρόθεση, η νυν κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα να μην βρίσκεται αντιμέτωπη με "καυτό" πολιτικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Μόσχα.
Μάλιστα επίκεινται, την Δευτέρα, οι συνομιλίες του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των Ην. Πολιτειών Τομ Ντόνιλον στην ρωσική πρωτεύουσα, συσχετίζουν οι ίδιες πηγές.
Τα ρωσικά αντίποινα στηρίζονται σε προεδρικό διάταγμα του Πούτιν, που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο. Στο διάταγμα, που και αυτό προβλέπει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, γίνεται η επίκληση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρώσων που ζουν εκτός Ρωσικής Ομοσπονδίας από Αμερικανούς πολίτες.
Σημειωτέον, το ίδιο προεδρικό διάταγμα κρίνει άκυρες τυχόν υιοθεσίες παιδιών με ρωσική υπηκοότητα από αμερικανικές οικογένειες.
«Ας κατανοήσει, εν τέλει, η Ουάσινγκτον ότι είναι ανώφελο να οικοδομεί σχέσεις με κράτη όπως το ρωσικό πάνω σε πνεύμα απροσχημάτιστης υπαγόρευσης (ενεργειών μας) ή πνευματικής κηδεμονίας μας», τόνισε το επίσημο ανακοινωθέν από το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.
Η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να υπεραμύνεται ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακηρύσσει ο Πούτιν.
Η φρασεολογία αυτή απηχεί την (πολιτική) "γραμμή" που έχει οριοθετήσει ο Πούτιν – στην εξουσία συνεχώς μετά το μιλένιουμ – ότι δεν είναι ούτε δυνατόν ούτε και νοητό η Ουάσινγκτον, προφασιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τόσο της Ρωσίας, όσο όμως και άλλων κρατών, πόσω μάλλον που η Ουάσινγκτον δεν νομιμοποιείται να ασκεί κριτική για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων .
Η «Νομοθετική πράξη Μαγκνίτσκι» έλκει την ονομασία της από το επώνυμο του Ρώσου Σεργκέι Μαγκνίτσκι που απεβίωσε φυλακισμένος στη διάρκεια του 2009, σε ηλικία μόλις 37 ετών, έχοντας κάνει προγενέστερα δημόσια εκστρατεία, με πολλές αιχμές, θέτοντας στο στόχαστρο αξιωματούχους στον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό της Ρωσίας.
Επισήμως, η Μόσχα συνέδεσε τον θάνατο του κρατούμενου αυτού με καρδιακή ανεπάρκεια, απορρίπτοντας ως αβάσιμη, την αμερικανική αιτίαση ότι ο 37χρονος κακοποιείτο εντός του σωφρωνιστικού καταστήματος, την ώρα που δεν τού παρείχετο καμία απολύτως ιατρική φροντίδα...
«Δεν αποδεχόμαστε τα κατ' αντιστοίχιση ρωσικά αντίποινα», δήλωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από τη δημοσιοποίηση του ρωσικού καταλόγου με 18 Αμερικανούς στους οποίους απαγορεύεται εφεξής, να εισέλθουν στην Ρωσία ενώ δεσμεύονται, επιπλέον, όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους στο εξωτερικό.