Οι δύο αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες υπέγραψε η Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα θωρακίζουν την χώρα έναντι οποιασδήποτε απειλής και αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό και πολιτικό ρόλο που διαδραματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Η πενταετής συμφωνία που υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας, χθες, στην Ουάσιγκτον εμπεδώνει, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, τον ρόλο της Ελλάδας «ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού», ειδικά σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη διεθνή σκακιέρα και αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, αναπτύσσουν τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων.
«Η Ουάσινγκτον δεν μας βάζει στο ίδιο καλάθι με την Τουρκία»
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον σε αντιδιαστολή και σε αντίθεση με το παρελθόν «δεν μας βάζει στο ίδιο καλάθι με την Τουρκία», καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία. Μάλιστα, στέκεται στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης που υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών, με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για τη περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης.
Μητσοτάκης: Επιτυχία της χώρας
«Πρόκειται για επιτυχία της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δήλωση του λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, «πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε.
«Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι θωρακίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα, ενισχύεται η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και οι διατλαντικοί δεσμοί.
Συμφωνία για εκμετάλλευση νέων εν Ελλάδι εδαφών
Οι αλλαγές στο άρθρο ΙΙ της MDCA, εντάσσουν νέες τοποθεσίες στη συμφωνία και πιο συγκεκριμένα, το Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη και τη Ναυτική Βάση της Σούδας η οποία αναβαθμίζεται και επεκτείνεται με νέες εγκαταστάσεις. Παράλληλα, επιτρέπεται η χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ η επιλογή τοποθεσιών όπως το Στρατόπεδο της Αλεξανδρούπολης, μετά τα γεγονότα του Έβρου, αλλά και η Κρήτη, με την Άγκυρα να εμμένει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καταδεικνύουν την πρόθεση της Ουάσινγκτον να διατηρεί ισχυρό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα. Μάλιστα, στη συμφωνία προβλέπεται η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί, επιβεβαιώνοντας την de facto άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αλλά και τη δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους, ενώ η Ουάσιγκτον διατηρεί τη δυνατότητα επέκτασης και σε νέες εγκαταστάσεις όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. Άλλωστε, η ανανέωση είναι για πρώτη φορά πενταετής και μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ εκτός αν μια από τις δύο πλευρές ζητήσει γραπτώς τον τερματισμό της.
«Συμφωνία που δημιουργεί ασπίδα προστασίας»
«Μια συμφωνία που κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα και θεωρούμε ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας της χώρας μας. Επίσης, δημιουργεί ένα κέλυφος κατά το οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στην βελτίωση όχι μόνο των αμυντικών εγκαταστάσεων της χώρας αλλά και μέσα σε ένα ευρύτερο και γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας που δημιουργείται και βελτιώνεται» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, και υπογράμμισε ότι «αυτή η συμφωνία, όπως και η προηγούμενη που είχε υπογραφεί με τη Γαλλία, δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Αντίθετα, δημιουργεί έναν άξονα σταθερότητας και βελτίωσης της ζωής των κοινωνιών της περιοχής μας». Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι σημαίνει η υπογραφή των δύο συμφωνιών για την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας απάντησε «είμαι βέβαιος ότι θα το χαιρετήσουν με μεγάλη χαρά».