Στο δύστυχο υπουργείο Παιδείας η κατρακύλα δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Η πρώτη κατ’ ευφημισμόν έκπληξη ήρθε από τον πρώτο και πλέον εύγλωττο εκφραστή της Συριζαϊκής θολούρας υπουργό κ. Μπαλτά με το αλησμόνητο «Η αριστεία είναι ρετσινιά». Η δεύτερη και πλέον δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από την μέχρι πρότινος υφυπουργό κα Σία Αναγνωστοπούλου η οποία απεφάνθη ότι η κατάληψη αιθουσών, γραφείων και εργαστηρίων, δηλαδή χώρων των πανεπιστημίων, δεν είναι παράνομη πράξη. Σε αυτό συμφώνησε και ο τότε υπουργός κ. Φίλης διαγράφοντας, τοιουτοτρόπως, με το υπουργικό του βάρος κάθε αμφιβολία επί του σοβαρού αυτού ζητήματος..
Ποιος θα φανταζόταν ότι ο νέος υφυπουργός Παιδείας κος Ζουράρις θα μπορούσε να κάνει ακόμη και τους τοίχους του υπουργείου να ανατριχιάσουν από την ευθυκρισία του και το εύρος των γνώσεών του. Ρωτήθηκε ο κ. υφυπουργός από δημοσιογράφο τι έχει να πει για εκείνους που λένε ότι ο μακαρίτης Φιντέλ Κάστρο ήταν δικτάτορας. Και ξεχνώντας τα σάτρα- πάτρα αρχαιοελληνικά του απάντησε χωρίς δισταγμό: «Είναι μαλάκες». Όσο χυδαία και αηδιαστική κι αν είναι απάντηση του κ. υφυπουργού, δεν είναι η ουσία. Ο δημοσιογράφος, με δήθεν χαζό, αλλά φανερά ειρωνικό τρόπο, συνεχίζει: «Μα έχω ακούσει ότι δεν γίνονται εκλογές στην Κούβα τα τελευταία πενήντα έξι χρόνια ». Απτόητος ο πολύξερος κ. Ζουράρις: Βεβαίως δεν κάνουν εκλογές διότι έχουν άμεση δημοκρατία. Οι αντιφρονούντες που είναι στις φυλακές, και κατά τον κ. Ζουράρι είναι μόνο 500 έως 600, είναι απόδειξη της άμεσης δημοκρατίας. Φοβερό μυαλό ο κ. Ζουράρις!!!
Βέβαια, το τι ακριβώς συμβαίνει στην Κούβα λίγο μας ενδιαφέρει αυτή την στιγμή. Ούτε, φυσικά, μας ενδιαφέρει η γνώμη του κ. Ζουράρι για το Φιντελ Κάστρο ή για την άμεση δημοκρατία. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τι ακριβώς συμβαίνει με το υπουργείο Παιδείας ή με την γνώμη που έχει ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ, γενικότερα, για τον ρόλο της Παιδείας στην χώρα. Μήπως ο πρωθυπουργός νομίζει ότι το υπουργείο Παιδείας είναι ο σκουπιδότοπος της κυβέρνησης; Μπορεί ο κ. Ζουράρις, για ορισμένους, να είναι διασκεδαστικός και γραφικός, αλλά είναι αυτά προσόντα για υπουργό και εφόδια για την άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής; Δεν πρέπει ο υφυπουργός Παιδείας να έχει ευπρέπεια, ευθυκρισία και στοιχειώδη πνευματική συγκρότηση;
Απλώς, θέτω τα ερωτήματα. Δεν περιμένω απαντήσεις. Ελπίζω μόνο η θητεία του κ. Ζουράρι στο υπουργείο Παιδείας να είναι τόσο μακρόχρονη όσο και αυτή των προκατόχων του.
*Ο κ. Θεόδωρος Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.