Ο Ελληνας που έχασε όλα του τα χρήματα από «κούρεμα» σε ολλανδική τράπεζα - iefimerida.gr

Ο Ελληνας που έχασε όλα του τα χρήματα από «κούρεμα» σε ολλανδική τράπεζα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας από αυτούς που έσπευσαν να αγοράσουν ομόλογα από τράπεζες του Βορρά της Ευρωζώνης ήταν ο Γιώργος Ζαννάκης, μηχανικός ήχου στο επάγγελμα, ο οποίος είχε αποταμιεύσει 100.000 ευρώ από την εργασία του και ήθελε να τα εξασφαλίσει, αποκομίζοντας και μία μικρή απόδοση.

«Ηθελα να εξασφαλίσω ένα κεφάλαιο, το οποίο είχα με καλύτερη απόδοση από αυτή που θα μπορούσα να έχω στην Ελλάδα για παράδειγμα», λέει στο news.

Μου είπαν ότι η Ολλανδία παρείχε ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και ότι δεν είχε ποτέ πρόβλημα. Συγκεκριμένα, μου ανέφεραν ότι η SNS είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας.

Ετσι, η HSBC, με την οποία είχε ήδη συνεργασία, μεσολάβησε στην τοποθέτηση των ομολόγων του. Μου είπαν ότι για το μισό κεφάλαιο (50.000 ευρώ) θα μου δώσουν ένα καλό προθεσμιακό και τις άλλες 50.000 θα τις επενδύσουμε σε ένα άλλο προϊόν. Μου εγγυήθηκαν ότι δεν θα με εντάξουν σε επενδυτικό πρόγραμμα, που εμπεριέχει ρίσκο, αλλά σε ένα το οποίο έχει προστασία κεφαλαίου, λέει ο κύριος Ζαννάκης.

Λήγοντας το προθεσμιακό τα Χριστούγεννα, ο επενδυτικός σύμβουλος της HSBC στην Ελλάδα τον... προειδοποίησε, ότι από τη στιγμή που έληξε το προθεσμιακό και το ποσό βρίσκεται στο λογαριασμό του, δεν έχει να κερδίσει τίποτα επιπλέον. Τον κάλεσε στο γραφείο του, προτρέποντάς τον να αγοράσει ένα ομόλογο, το οποίο θα είχε μεγαλύτερη απόδοση από το 3%-4% του προθεσμιακού.

Δεν θα προτιμήσουμε ένα ελληνικό, αλλά ένα ολλανδικό. Το έχω πάρει κι εγώ και ο ξαδελφός μου, αλλά και άλλοι άνθρωποι του περιβάλλοντός μου, ανέφερε ο επενδυτικός σύμβουλος. Αυτή τη στιγμή είναι αρκετά καλή ευκαιρία να το αγοράσουμε, γιατί διατίθεται στο 85% της αξίας του. Θα βάλεις 50.000 και θα πάρεις σχεδόν 60.000 σε ονομαστική αξία. Δίνει 6,25% απόδοση και στη λήξη του έχει ένα επιπλέον κουπόνι 10%, ενώ το ομόλογο μπορείτε εν τω μεταξύ να το πουλήσετε, λαμβάνοντας την ανάλογη απόδοση για το διάστημα, το οποίο το έχετε κρατήσει, ενώ το κουπόνι με τη λήξη μεταβιβάζεται στον επόμενο αγοραστή.

Ο κ. Ζαννάκης πείθεται και αποφασίζει να επενδύσει στο συγκεκριμένο ομόλογο. Δύο εβδομάδες αργότερα, όμως, χτυπάει το τηλέφωνό του. Στην άλλη πλευρά της γραμμής είναι ο υπάλληλος της τράπεζας, ο οποίος τον καλεί στο γραφείο του για να συζητήσουν. Στο πλαίσιο της συνάντησης, αναφέρει στον κ. Ζαννάκη ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα.

Η τράπεζα, από την οποία πήραμε το ομόλογο, κρατικοποιήθηκε. Βγήκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ - και σημερινός πρόεδρος του Eurogroup - και ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη, λόγω της κατάρρευσης του παραρτήματος με επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα, το οποίο αποδείχτηκε εξαιρετικά ζημιογόνο και παρέσυρε την τράπεζα. Προς το παρόν, λοιπόν, έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες ομολόγων και μετοχών και είμαστε εν αναμονή. Σε ερώτηση του κ. Ζαννάκη για το τι θα μπορούσε να συμβεί, ο υπάλληλος της τράπεζας του απάντησε ότι το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να υποστούν τα ομόλογα ένα μικρό κούρεμα.

Τον καθησύχασε, όμως, λέγοντάς του ότι το ομόλογο θα ξαναπάρει σύντομα την αρχική του αξία και τον προέτρεψε να κάνει υπομονή.

«Τότε ήταν που άρχισα να ανησυχώ. Τον καλούσα δύο και τρεις φορές την ημέρα στο τηλέφωνο», περιγράφει. Ο υπάλληλος από την πλευρά του, όμως, συνέχισε να τον καθησυχάζει. Οπως χαρακτηριστικά έλεγε ο τραπεζικός, «δεν με νοιάζει το δικό μου κεφάλαιο, αλλά πιο πολύ το δικό σας που κινδυνεύει».

Ο κ. Ζαννάκης εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι, ενώ εκείνος για πρώτη φορά επένδυσε σε ομόλογα, η τράπεζα δεν φρόντισε, αφενός να τον συμβουλεύσει, αφετέρου να τον προφυλάξει από την απώλεια του κεφαλαίου του. «Δεν είχα ξαναγοράσει ποτέ στη ζωή μου μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία ή οτιδήποτε σχετικό. Πώς θα έπρεπε να γνωρίζω τη διαφορά ανάμεσα στα Senior και τα Junior ομόλογα;».

Σήμερα, ο κ. Ζαννάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό δικαστήριο της Ολλανδίας, αλλά και στην ελληνική δικαιοσύνη, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση εξωδικαστικό συμβιβασμό, για να μπορέσει να πάρει πίσω τα χρήματά του. Οπως χαρακτηριστικά λέει, το μόνο που θέλω είναι το αρχικό μου κεφάλαιο. Δεν ζητάω ούτε τόκους, ούτε αποζημίωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ