Ο έφηβος Τζακ Αντράκα δεν είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου, καθώς ήδη στα 15 του χρόνια θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά, καθώς βρήκε μια λύση στο πρόβλημα της έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου στο πάγκρεας, αποδεικνύοντας ότι ήταν τόσα χρόνια «κάτω από τη μύτη μας».
Αρχισε να ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη ασθένεια εξαιτίας του θανάτου συγγενικού του προσώπου και στράφηκε στην κύρια πηγή πληροφοριών κάθε σύγχρονου έφηβου, το Διαδίκτυο, το Google και τη Wikipedia ώστε να συγκεντρώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε.
Διαβάζοντας άρθρα έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, για τον εντοπισμό της.
Όπως είπε ο ίδιος, το τεστ του είναι «τόσο απλό όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα» και κυρίως πάρα πολύ φθηνό, καθώς στοιχίζει μόλις τρία σέντς.
Μάλιστα επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το τεστ του είναι ακριβές σε ποσοστό 90%
Ο Τζακ Αντράκα βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής. Σήμερα συνεχίζει τις έρευνές του στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το τεστ του για την έγκαιρη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου ή σοβαρών ασθενειών.
«Χάρη στο διαδίκτυο, όλα είναι δυνατά» λέει ο Τζακ που πριν από ένα μήνα έγινε 16 ετών και πρόσθεσε «Μπορούμε να κάνουμε μ' αυτό πολύ περισσότερα πράγματα από το να ανεβάζουμε αστείες φωτογραφίες μας. Αν ένας 15χρονος έφηβος που δεν ξέρει καν τι είναι το πάγκρεας κατάφερε να βρει έναν τρόπο για να εντοπίζει τον καρκίνο αυτού του οργάνου, φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς», πρόσθεσε μιλώντας στο συνέδριο TED του Λονγκ Μπιτς.