Tο σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» αναβίωσε την Τρίτη, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο ανέφερε: «Ημασταν πάντα μαζί με τη Γαλλία, σήμερα είμαστε πιό κοντά».
«Σήμερα εγκαινιάζεται ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών» τόνισε ο Πρωθυπουργός και εξήγγειλε τη στενή συνεργασία Ελλάδος-Γαλλίας στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της υγείας, της άμυνας, της μετανάστευσης και της διαχείρισης υδάτινων πόρων.
«Η Γαλλία είναι πάντα το πολιτικό κέντρο της Ευρώπης. Μας στήριξε να μπούμε στην Ευρώπη το 1981, να μείνουμε στην Ευρώπη κατά την περίοδο της κρίσης πέρυσι και τώρα μας στηρίζει για να βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο για τη μείωση του ελλείμματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες σε ύφεση και ανεργία, «που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο» είπε χαρακτηριστικά.
Ολάντ: Ηρθα για να βοηθήσω την Ελλάδα
Από την ημέρα που εξελέγην προσπαθώ να πείσω τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει τέτοιες δοκιμασίες. Επρεπε να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να δώσουμε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία στην Ελλάδα» είπε ο κ. Ολάντ.
«Ηρθα να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμφέρει και αυτούς και τη χώρα» πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Ολάντ ο οποίος έδειξε ενοχλημένος από τα δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει έλθει στην Αθήνα προκειμένου να διεκδικήσει την αγορά όπλων.
«Δεν ήρθα για να πουλήσω εξοπλισμούς, γιατί το άκουσα κι αυτό, είμαι εδώ για να ενισχύσω το θέμα των επενδύσεων» είπε ο κ. Ολάντ.
«Οταν μιλάμε για αληλλεγγύη δεν μιλάμε μόνο για ρευστότητα, αλλά για ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα ελλείμματα. Ευχαριστώ τον κ. Σαμαρά, ήταν η πρώτη χώρα που μας στήριξε πολιτικά γα την επιχείρηση στο Μαλί».
«Στηρίξαμε με τεχνικό τρόπο τις ελληνικές αρχές σε υγεία και τουρισμό, υπογράψαμε συμφωνία για τον τουρισμό. Στηρίξαμε όμως και για τη φορολογία, τους μηχανισμούς ελέγχου, το κτηματολόγιο, η Γαλλία μπορεί να βοηθήσει» τόνισε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος.
Ολάντ για ΑΟΖ: Συνεκμετάλλευση
Σημαντική ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου για τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο.
«Τα κοιτάσματα πρέπει πρώτα να βρεθούν και στη συνέχεια να τύχουν εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές δίκαιο. Αν η Γαλλία μπορέσει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, θα το πράξει» είπε.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είναι δικαίωμά μας να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ, δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και θα το πράξουμε όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Μαζί με την Κύπρο θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στην προμήθεια υδρογονανθράκων στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι σε 15 ημέρες θα μεταβεί στην Τουρκία, συνοδευόμενος από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.