Η Ελλάδα εκπέμπει SOS: Η φτώχεια γονατίζει τους πολίτες - iefimerida.gr

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS: Η φτώχεια γονατίζει τους πολίτες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βασικά είδη διατροφής, θέρμανση αλλά και τις μετακινήσεις τους περικόπτουν 8 στους 10 έλληνες καταναλωτές για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η σημαντική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που την τελευταία τριετία, υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 38%, οδηγεί το 1 στα 2 ελληνικά νοικοκυριά να κινδυνεύουν να βρεθούν στο οικονομικό περιθώριο.

Απλήρωτοι λογαριασμοί πάγιων αναγκών των νοικοκυριών, καθυστερούμενες όφειλες από φορολογικές υποχρεώσεις, δάνεια και κάρτες δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον όπως καταγράφει η ερευνά της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕ), η οποία παρουσιάστηκε σήμερα.

Αγοράζουν λιγότερα και φθηνότερα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι 7 στους 10 έλληνες καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα ακόμα και ψωμί ενώ το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά και τις δαπάνες για θέρμανση. Η οικονομική ασφυξία που βιώνουν καθημερινά τα νοικοκυριά έχει οδηγήσει το 42,5% σε ένα κυνήγι προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλότερης τιμής ακόμα και αν είναι το ίδιο χαμηλή και η ποιότητα τους, ενώ στην προσπάθεια για επιβίωση παρατηρείται σύμφωνα με την ερευνά άμβλυνση της φορολογικής συνείδησης, με το 47% των νοικοκυριών να δέχεται τη μη έκδοση αποδείξεων στις αγορές του προκείμενου να επιτύχει καλύτερη τιμή.

Ραγδαία πτώση της κατανάλωσης

Την ίδια ώρα το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί για το μέλλον και οι προβλέψεις του 72% των νοικοκυριών ότι θα έχουν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του το 2013 έχει οδηγήσει την αγορά σε μια παρατεταμένη καθίζηση την κατανάλωση με τις περικοπές σε είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης να είναι δραματικές και να ξεπερνούν ακόμα και το 90% όπως είναι τα είδη ένδυσης όπου μόλις το 1 στα 10 νοικοκυριά πραγματοποιεί αγορές αλλά και το φαγητό εκτός σπιτιού και την ψυχαγωγία (σινεμά, θέατρο, μπαρ , καφέ κτλ) που πλέον για τα 9 στα 10 νοικοκυριά έχουν πλέον περικοπεί εντελώς. Ενδεικτικό πάντως είναι ότι το 54,3% των ελλήνων εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο χρόνο εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στην οικονομία.

Χρωστούν οι 4 στους 10

Στο ερώτημα να τα νοικοκυριά καταφέρουν να εξοφλούν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους 4 στους 10 απάντησαν ότι έχουν καθυστερημένες όφειλες και από αυτές το 69,7% αφορά πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού, το 60,8% φορολογικές υποχρεώσεις, το 43,7% δόσεις από δάνεια και κάρτες και το 17,7% έκτακτα έξοδα. . Όσο για το πώς καταφέρουν να καλύψουν τις δαπάνες περισσότεροι από 5 στους 10 λένε ότι χρησιμοποίησαν χρήματα που είχαν από αποταμίευση, 33,1% ότι δανείστηκαν από φίλους και συγγενείς, 8,8% ότι ρευστοποίησαν περιουσιακά στοιχεία ενώ 3,4% ότι απευθύνθηκαν σε ενεχυροδανειστήριο. Η ερευνά δείχνει ακόμα ότι τα νοικοκυριά εμφανίζουν πλέον αδυναμία να αντιμετωπίσουν έστω να μικρές αυξήσεις στις δαπάνες τους με τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και την θέρμανση να αποτελούν τις τρεις κατηγόριες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις σε έμμεσους και ειδικούς φόρους.

Επιτακτική η ανάγκη για παρεμβάσεις λέει ΓΣΕΒΕΕ

«Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν για άλλη μια φορά τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ όσον αφορά τις συνέπειες της σκληρής περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται, και που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στη παραγωγή, την κατανάλωση, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, κα ως εκ τούτων και στην απασχόληση. Τα στοιχεία αποτυπώνουν με το πιο παραστατικό τρόπο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, όχι μόνο αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες, αλλά και ότι δεν θα αντέξουν σε επιπλέον επιβαρύνσεις σε ΔΕΗ, φόρους και εισοδηματικές περικοπές, αντιδρώντας απρόβλεπτα, ασύμμετρα και μαζικά» , σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακοπουλος και προσθέτει ότι η προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε ό, τι αφορά στην κινητικότητα της οικονομίας (επενδύσεις) σε μικρή κλίμακα, τη δίκαιη κατανομή βαρών, τη μείωση του Φ.Π.Α (ιδιαίτερα στην εστίαση) και την άσκηση πολιτικών απασχόλησης για την ραχοκοκαλιά της απασχόλησης που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η έρευνα έγινε από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE , σε δείγμα 1207 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της χώρας το μήνα Δεκέμβρ

Πωλούν τάφους για να ζήσουν

Μέχρι και οικογενειακούς τάφους πουλούν Έλληνες πολίτες προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην. Οι πολίτες παλαιότερα περνούσαν το κατώφλι των δημαρχιακών μεγάρων για να διαμαρτυρηθούν για κάποια λακούβα στον δρόμο, για κάποιο πρόστιμο ή για τα σκουπίδια. Τώρα όμως πηγαίνουν για να ζητήσουν απελπισμένα μια δουλειά, λίγα ξύλα για να ζεσταθούν ή μια φιάλη υγραερίου για να μαγειρέψουν και να ζεστάνουν νερό, ενώ κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να παραχωρούν ακόμα και την τελευταία τους κατοικία έναντι λίγων χρημάτων.

«Υπήρξε περιστατικό με μια κυρία που ήρθε στο δημαρχιακό μέγαρο ζητώντας να πουλήσει τον οικογενειακό τάφο που είχε αγοράσει παλιότερα από τον δήμο», αποκαλύπτει η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη.

Δεν χρησιμοποιούν θέρμανση

Αίσθηση προκαλεί έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα. Περικοπές στις δαπάνες θέρμανσης έχει κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Πολύ λιγότερα χρήματα για τη θέρμανσή τους χρησιμοποιούν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, προέδρου του τμήματος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνα την οποία δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία», καταγράφει τη δραματική μείωση όσον αφορά τις δαπάνες θέρμανσης στην οποία έχει προχωρήσει το 78,6% των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 62,4% του πληθυσμιακού δείγματος το οποίο μελετήθηκε πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια. Στην κορυφή της λίστας των ενεργειακά φτωχών είναι οι άνεργοι, ενώ ακολουθούν οι νοικοκυρές και οι αγρότες. Η διαπίστωση όμως, δεν αφορά όμως μόνο τους πολύ φτωχούς, καθώς σε ποσοστό 60% τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως εύποροι (πολύ άνετη οικονομική κατάσταση) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση από αυτή που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Το 40% εξ αυτών δηλώνει ότι δύσκολα πληρώνει τους λογαριασμούς της οικίας, ένα ποσοστό που εκτινάσσεται στο 78,6% γι' αυτούς που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόλυτα δυσχερή οικονομική κατάσταση. Το 75,1% απαντάει καταφατικά στην ερώτηση «αν έχουμε επιστρέψει σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει και δεν θα έχει τη δυνατότητα να θερμάνει το σπίτι του».

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να παρατηρούνται μεταξύ των αγροτώ(87,5%) και των ανέργων (78%).

Στοιχεία της ταυτότητας του δείγματος
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα σε τυχαίο δείγμα 814 ατόμων (ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών), εκ των οποίων το 65,4% είναι γυναίκες και το 34,6% άνδρες. Το 58,5% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν μένει σε διαμέρισμα, το 29,7% σε μονοκατοικία και το 5,4% σε μεζονέτα. Η συντριπτική πλειονότητα αφορά οικογένειες με παιδιά ή ηλικιωμένους, καθώς το 23,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαμένουν στην ίδια στέγη τρία άτομα, το 22,9% τέσσερα, το 10,8 περισσότερα από πέντε και το 26% δύο άτομα. Τέλος, σε ποσοστό 15% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ζουν μόνοι τους. Το δείγμα ανά επαγγελματική κατάσταση: συνταξιούχοι (40,9%), νοικοκυρές (16,5%), φοιτητές (3,4%), επιχειρηματίες (12,2%), αγρότες (2%), εργαζόμενοι (16,2%), μη εργαζόμενοι (2,7%).

Απόφαση-σοκ : Μπλόκο σε εικόνες ανθρώπων που βρίσκονται σε εξαθλίωση και φτώχεια επέβαλε στους τηλεοπτικούς σταθμούς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Την ίδια απόφαση-οδηγία έλαβε και για πρόσωπα που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «υποδεικνύει προς όλους τους τηλεοπτικούς και σταθμούς της χώρας όπως:

Μη προβάλουν την εικόνα

α) προσώπων ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών, και

β) προσώπων οδηγουμένων ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών".

Στην απόφασή του επικαλείται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, «κατά το οποίο ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας».

Στο αιτιολογικό της απόφασης σημειώνει ότι «η προβολή της εικόνας προσώπου ευρισκομένου σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας συγχωρείται μόνον κατόπιν σιωπηρής ή ρητής συναινέσεώς του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ