Πώς θα φορολογηθούν τα μπλοκάκια το 2013 - iefimerida.gr

Πώς θα φορολογηθούν τα μπλοκάκια το 2013

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν αυξημένο φόρο από 280 έως και 2.900 ευρώ, κυρίως λόγω της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ και της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος. Ωστόσο, υπάρχουν και «παραθυράκια» που επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις τη φορολόγηση τους με την κλίμακα των μισθωτών ή αν έχουν εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ και αμοίβονται με ΑΠΔ να γλυτώνουν το τέλος επιτηδεύματος.

Αναλυτικότερα, προβλέπονται τα εξής:

Ευνοϊκή φορολόγηση για τους νέους επαγγελματίες: Προβλέπεται ότι οι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 θα φορολογηθούν με 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος, 26% για τα 10.000 έως 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα από 50.000 ευρώ και πάνω. Αντίθετα, για όσους έκαναν έναρξη το 2012 ή το 2011, ο συντελεστής θα είναι κανονικά το 26% για εισόδημα έως 50.000 ευρώ και 33% για εισόδημα 50.000 και πάνω.

Φορολόγηση με κλίμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες θα μπορούν να φορολογούνται με την κλίμακα. Αρκεί να έχουν ως τρεις εργοδότες, και να έχουν υπογράψει σύμβαση που να είναι θεωρημένη από την Εφορία. Εναλλακτικά, μπορούν να έχουν περισσότερους πελάτες, αρκεί να ο ένας να τους δίνει πάνω από το 75% των εσόδων τους. Όσοι μπουν στην κλίμακα δεν θα μπορούν να επικαλεστούν δαπάνες.

Εκπτώσεις: Η μοναδική δαπάνη που θα αφαιρείται από τα ακαθάριστα έσοδα των επαγγελματιών είναι οι ασφαλιστικές εισφορές - ολόκληρες και όχι το 10% όπως γινόταν μέχρι τώρα. Δεν θα αναγνωρίζονται δαπάνες για καύσιμα, κινητή τηλεφωνία, κλπ.

Φόρος επιτηδεύματος: Το τέλος αυξάνεται στα 650 ευρώ, αλλά δεν θα το καταβάλλουν όσοι δεν έχουν κλείσει πενταετία από την έναρξη του επαγγέλματος. Η αύξηση θα γίνει αναδρομικά, δηλαδή θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά του 2013.

Θεώρηση βιβλίων-στοιχείων: Καταργείται. Τα βιβλία θα πρέπει να ενημερώνονται αλλά δεν θα θεωρούνται. Επιτρέπεται η έκδοση αθεώρητων τιμολογίων προς επιτηδευματίες και εταιρείες, καθώς και έκδοση θεωρημένων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ή παροχής υπηρεσιών προς ιδιώτες.

Όριο τζίρου για έναρξη επαγγέλματος: Δεν αυξήθηκε. Για τζίρους μέχρι 5.000 ευρώ, δεν είναι υποχρεωτική η έναρξη επαγγέλματος. Ωστόσο, όσοι ασκούν ένα από τα αποκαλούμενα «κατονομαζόμενα» επαγγέλματα (λογιστές, δημοσιογράφοι κλπ) πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν έναρξη από το πρώτο ευρώ.

Πότε μπορώ να πληρώνομαι με απόδειξη εσωτερικής δαπάνης;

Ένα «παραθυράκι» του νόμου είναι η απόδειξη δαπάνης, με την οποία μπορεί να πληρώνεται κανείς για μικροποσά και να γλυτώνει την έναρξη επαγγέλματος και το «μπλοκάκι». Για να πληρώνεται κάποιος με απόδειξη δαπάνης πρέπει όμως να υπάρχουν από κοινού οι εξής συνθήκες:

Να απασχολείται περιστασιακά με την συγκεκριμένη εργασία και όχι από σύστημαΝα λαμβάνει μικροποσά από αυτήν την εργασίαΝα μην είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία

Την ΑΠΔ χορηγεί ο εργοδότης αφού κάνει τις εξής παρακρατήσεις:

Φόρο 20% που αποδίδεται στην Εφορία.Χαρτόσημο 3,6% υπέρ του Δημοσίου.

Παράδειγμα: Για αμοιβή 1000 ευρώ, ο ενδιαφερόμενος εισπράττει τελικά 764 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι όσοι πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης δεν χρειάζεται να κάνουν έναρξη στην εφορία (δηλαδή να τηρούν βιβλία και να αποδίδουν ΦΠΑ), ούτε να εγγραφούν στον ΟΑΕΕ (οπότε γλυτώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, περίπου 3.000 ευρώ το χρόνο) ενώ γλυτώνουν και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Ωστόσο, το εισόδημα με απόδειξη δαπάνης θα θεωρείται πλέον εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, δηλαδή θα φορολογείται με φόρο 26% από το πρώτο ευρώ. Έτσι, ο εργοδότης θα παρακρατεί το 20% πριν πληρώσει τον εργαζόμενο, και ο τελευταίος θα πληρώνει το υπόλοιπο 6% με το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ