Τι είναι το αέριο mercaptan με μυρωδιά ιδρώτα, σκόρδου και κλούβιου αυγού που κατέπνιξε το Παρίσι - iefimerida.gr

Τι είναι το αέριο mercaptan με μυρωδιά ιδρώτα, σκόρδου και κλούβιου αυγού που κατέπνιξε το Παρίσι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να χαρακτηρίζεται «άκακο» από τις αρχές, αλλά η δυσβάσταχτη οσμή του αερίου mercaptan που προήλθε από διαρροή σε εργοστάσιο κοντά στη Ρουέν της Γαλλίας, ταλαιπωρεί πληθυσμούς σε μεγάλη ακτίνα, φθάνοντας μέχρι το Παρίσι και το Λονδίνο.

Το δύσοσμο αέριο το οποίο σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές δεν είναι τοξικό.

Από τη νύχτα της Δευτέρας, όταν σημειώθηκε η διαρροή, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ταλαιπωρούνται εξαιτίας της δυσάρεστης οσμής, η οποία περιγράφεται ως ένας ανυπόφορος συνδυασμός «ιδρώτα, σκόρδου και κλούβιου αβγού».

Πολλοί κάτοικοι του Παρισιού διαμαρτυρήθηκαν για τη μυρωδιά, κάνοντας λόγο για ημικρανίες και ναυτία, ενώ παράπονα καταγράφηκαν ακόμη και στα νοτιοανατολικά του Λονδίνου.

Πρόκειται για άχρωμο προσθετικό που χρησιμοποιείται στο φυσικό αέριο γιατί η θειώδης μυρωδιά του, συμβάλλει στο να εντοπίζονται οι διαρροές.

Όπως γράφει πάντως η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», τα συμπτώματα που προκαλούνται μακροχρόνια από το mercaptan ή methanethiol, σε μικρές συγκεντρώσεις, είναι η ενόχληση στα μάτια, αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα, ενώ το εν λόγω αέριο είναι ένα προϊόν που επισήμως κατηγοριοποιείται ως τοξικό εισπνεόμενο και «επικίνδυνο για το περιβάλλον».

Η διαρροή ξεκίνησε από εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων Lubrizol και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η δυσοσμία έφτασε μέχρι και τα περίχωρα του Παρισιού νωρίς σήμερα το πρωί δηλαδή επηρέασε ακτίνα περίπου 100 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ