«Μυρίζει» νέα μέτρα και λιτότητα η έκθεση του ΔΝΤ - iefimerida.gr

«Μυρίζει» νέα μέτρα και λιτότητα η έκθεση του ΔΝΤ

«Μυρίζει» νέα μέτρα και λιτότητα η έκθεση του ΔΝΤ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τυπική διαδικασία χαρακτηρίζεται από Ευρωπαίους και Ελληνες αξιωματούχους η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, καθώς θεωρείται δεδομένη η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ ευρώ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την Εκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ, αλλά και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πόλ Τόμσεν, ο δρόμος που οδηγεί στις επόμενες δόσεις, είναι στρωμένος με αγκάθια, με δεδομένο ότι ήδη διαφαίνεται η πρόθεση της Τρόικας να πιέσει για περαιτέρω αλλαγές στο εργασιακό, για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ακόμα και για απολύσεις στο Δημόσιο.

Ακόμα και αν εφαρμοστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα, χωρίς να επαληθευθούν οι κίνδυνοι που αναδεικνύει το ίδιο το ΔΝΤ, υπάρχει πάντα ο «σκόπελος» των μέτρων που πρέπει να εξειδικευτούν τον Αύγουστο και αφορούν στη διετία 2015- 2016. Όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και το όποιο δημοσιονομικό «κενό» θα καλυφθεί με πόρους από το πεδίο της φοροδιαφυγής και από τα μέτρα εκσυγχρονισμού του Κράτους.

Δύσπεπτη η συνταγή του ΔΝΤ

Ωστόσο η «συνταγή» που προτείνει το ΔΝΤ δεν χαρακτηρίζεται «εύπεπτη» παρά το ότι δεν αναφέρεται σε νέες μειώσεις αποδοχών. Ειδικότερα, η «συνταγή» του Ταμείου προβλέπει τη παράταση μέτρων που λήγουν όπως της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015, η διεύρυνση της βάσης εφαρμογής των μέτρων, η εξοικονόμηση πόρων από μακροχρόνιες διαρθρωτικές αλλαγές, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων.

Ορθάνοικτο σε κάθε περίπτωση είναι το ύψος αυτών των μέτρων, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές της ανάκαμψης αλλά και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις των επόμενων μηνών.

Ζητάει απολύσεις το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα από τις έως τώρα προβλέψεις- όπως έγινε το 2012- τότε ενδεχομένως να μην υπάρξει δημοσιονομικό «κενό». Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι ενώ στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπονταν αδιευκρίνιστα μέτρα 2,8 δισ ευρώ, τελικά μέσα σε ένα δίμηνο φτάσαμε στα 3,9 δισ ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση καλείται ξεπεράσει με «χειρουργικούς» χειρισμούς το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, όπως επίσης την απαίτηση του ΔΝΤ για τη πλήρη κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, παρά το ότι επί της ουσίας είναι «παγωμένες» επ' αόριστον. Ειδικά όσον αφορά στο Δημόσιο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 27.000 υπαλλήλους, συμπληρώνοντας ότι οι 2.000 με τους οποίους έγινε η αρχή ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Δεκεμβρίου, απέχουν από την αρχική δέσμευση για 15.000 υπαλλήλους σε εφεδρεία. Με αυτό το δεδομένο, το Ταμείο επισημαίνει ότι αναγκαίο να τεθούν στόχοι για απολύσεις.

Πρόβλημα η φοροδιαφυγή

«Αγκάθι» χαρακτηρίζεται και το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας στην είσπραξη φόρων και οφειλών, πρόβλημα που μπορεί να διογκωθεί λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο νομοσχέδιο για το νέο ποινολόγιο της εφορίας. Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο ζητά την ενίσχυση της αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης έναντι των πολιτικών παρεμβάσεων, τη κάλυψη της έλλειψης προσωπικού στις Μονάδες Φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος- μεγάλης περιουσίας καθώς και στη Μονάδα είσπραξης οφειλών, την υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων για προσλήψεις, απολύσεις και εναλλαγή των ελεγκτών, τη μετακίνηση του προσωπικού που δεν θα καλύψει τους ελεγκτικούς στόχους έως το Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ