Εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών δείχνουν τα αποτελέσματα του «εργαστηριακού ελέγχου» των αρχείων της λίστας Λαγκάρντ που περιλαμβάνονται στο USB stick του Κώστα Βαξεβάνη, γράφει σήμερα το περιοδικό Hot Doc.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλεγχος έγινε από ειδικό πραγματογνώμονα τόσο στο ίδιο το στικάκι όσο και στα 2.059 μεμονωμένα αρχεία Excel που περιέχονται σε αυτό. Η πραγματογνωμοσύνη αυτή έδειξε, γράφει ο κ.Βαξεβάνης, ότι το στικάκι που έχει στην κατοχή του «προέρχεται από αντιγραφές που δεν γνωρίζουμε» ενώ δεν υπάρχουν σε αυτό ίχνη διαγραφής αρχείων.
Όσον αφορά τα ίδια τα 2.059 αρχεία, ο έλεγχος του πραγματογνώμονα του Hot Doc έδειξε ότι αυτά πρωτοδημιουργήθηκαν σε μορφή Excel στις 15 Απριλίου 2009. Στη συνέχεια, υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι πληροφορίες (μεταδεδομένα) που διατηρούν τα ίδια αρχεία Excel δείχνουν ότι αυτά τυπώθηκαν σε δύο μαζικές «εκτυπώσεις» στις 13 Οκτωβρίου 2009: τα πρώτα 515 αρχεία σε έναν εκτυπωτή Ricoh και μετά τα υπόλοιπα 1544 αρχεία μετασχηματίστηκαν σε μορφή PDF. Όπως γράφει, αυτό δείχνει ότι πιθανότατα οι Γάλλοι δημιουργοί των αρχείων Excel τα τύπωσαν πριν τα παραδώσουν στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον σημείο του άρθρου είναι όμως στην ημερομηνία αντιγραφής και στα ονόματα των αρχείων στο USB stick που έχει στην κατοχή του ο κ.Βαξεβάνης. Όπως γράφει, η ημερομηνία αντιγραφής/δημιουργίας θα έπρεπε να είναι κάποια ημέρα του Οκτωβρίου του 2010, οπότε εξ όσων γνωρίζουμε ο συνεργάτης του κ.Παπακωνσταντίνου αντέγραψε τα αρχεία από το αρχικό CD που χάθηκε στο USB stick.
Ο κ.Βαξεβάνης όμως υποστηρίζει ότι η πραγματογνωμοσύνη του δείχνει πως τα αρχεία στο δικό του στικάκι έχουν ημερομηνία 4 και 5 Αυγούστου 2010. «Περίοδο κατά την οποία όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση Λαγκάρντ διαβεβαιώνουν πως δεν είχαν καν τη λίστα». Αυτό σημαίνει, συνεχίζει το δημοσίευμα, πως είτε ο κ.Παπακωνσταντίνου ψεύδεται για την ημερομηνία που παρέλαβε το CD και έκανε την αντιγραφή είτε «πρόκειται για λίστα από δύο διαφορετικές παραδόσεις».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr, ότι η ημερομηνία αντιγραφής ενός αρχείου μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί με απλή αλλαγή της ημερομηνίας του υπολογιστή όπου γίνεται η αντιγραφή.
Ωστόσο, ο κ.Βαξεβάνης γράφει πως το σενάριο της ύπαρξης δύο διαφορετικών λιστών ενισχύεται από το γεγονός ότι τα 2.059 αρχεία που έχει στη διάθεσή του έχουν και ελαφρώς διαφορετική ονομασία από εκείνα που έχει στην κατοχή του ο οικονομικός Εισαγγελέας. Τα δικά του είναι της μορφής "B1234567890.xls" ενώ του κ.Πεπόνη έχουν ονόματα της μορφής "BUT.1234567890.xls"...
Ουσιαστικά, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι πριν από την επίσημη παράδοση του CD τον Οκτώβριο του 2010, κάποιος (ο κ.Παπακωνσταντίνου ή κάποιος άλλος) παρέλαβε «ένα άλλο CD με άλλα αρχεία, τα αντέγραψε σε USB και τα παρέδωσε στο ΣΔΟΕ αντί αυτού που έφτασε επίσημα στην Ελλάδα».
Με αυτό το σκεπτικό, το άρθρο αφήνει υπόνοιες ότι ίσως εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι η χρήση αντιγράφων με ελαφρές διαφοροποιήσεις «είναι συνήθης πρακτική μυστικών υπηρεσιών» όταν δίνουν απόρρητα έγγραφα σε τρίτους, «να τους δίνουν τα ίδια έγγραφα στα οποία όμως έχουν αφήσει κάποια ιδιαίτερα σημάδια (σ.σ. το διαφορετικό όνομα) για να εντοπίσουν από πού προήλθε η διαρροή». Στο ίδιο μήκος κύματος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τον Μάρτιο του 2010 υπήρξε «εκταμίευση 10 εκατομμυρίων ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών». Αφήνει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα αρχεία με τα αλλαγμένα ονόματα να έχουν δοθεί ανεπίσημα από την κυρία Λαγκάρντ ή να προήλθαν από παράλληλη διαπραγμάτευση που έκανε ο τότε γενικός γραμματέας Φορολογίας Δημήτρης Γεωργακόπουλος.