Mια παγκόσμια πρωτοτυπία κάνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης: εξαιρούνται από την υποχρέωση να κρατούν βιβλία και να εκδίδουν αποδείξεις όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, όλοι δηλαδή οι φοροφυγάδες!
Παράλληλα την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών σηκώνει τη σημαία κατά της φοροδιαφυγής, επιβάλλοντας για μια ακόμα χρονιά σε μισθωτούς- συνταξιούχους να συλλέγουν αποδείξεις στο 25% του εισοδήματος τους με ποινή πρόσθετου φόρου 22%!
Όπως αναφέρει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την διόρθωση που προαναγγέλλει το υπουργείο, απαλλάσσονται τόσο από τήρηση βιβλίων όσο και από την έκδοση αποδείξεων λιανικής, οι επισκευαστές ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών συσκευών, όσοι επισκευάζουν ή συντηρούν τεχνικά έργα, όσοι επισκευάζουν αυτοκίνητα- μηχανές, οι εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων, δηλαδή επιτηδευματίες που στοχοποιούνται από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Προϋπόθεση της απαλλαγής είναι να έχουν έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται επί του παρόντος πώς θα επιβεβαιώνεται το ύψος του τζίρου τους!
Εν αναμονή της... διόρθωσης, υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σε πρόσφατη Έκθεση τους, το ΔΝΤ και η Κομισιόν είχαν συστήσει στο υπουργείο Οικονομικών να απαλλάξει από την υποχρέωση ΦΠΑ όσους έχουν χαμηλό τζίρο, με την αιτιολογία ότι το κόστος διαχείρισης για το ίδιο το Δημόσιο, είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος.
Η διάταξη που άναψε «φωτιές» στο υπουργείο Οικονομικών
Παράγραφος 3.
Απαλλασσόμενοι από την τήρηση βιβλίων.
Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής μόνο τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Τα πρόσωπα αυτά που είναι υπόχρεα εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. έχουν όλες τις λοιπές υποχρεώσεις που τίθενται από τις διατάξεις του.
Εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή:
- Ο ασκών ελευθέριο επάγγελμα.
- Αυτός που πραγματοποιεί ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, σε πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.
- Αυτός που εξάγει τα αγαθά του ανεξαρτήτως ποσοστού.
- Τα πρόσωπα της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ (εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων).
Νέα πρόσωπα απαλλασσόμενα από την τήρηση βιβλίων
Στην απαλλαγή εμπίπτουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. εξαιρούντο της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, εφόσον βέβαια τα έσοδά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα πρόσωπα αυτά είναι:
- Ο υπόχρεος (πρώην επιτηδευματίας) που με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του προϊσχύοντος κώδικα τηρούσε πρόσθετο βιβλίο και με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. δεν έχει υποχρέωση να τηρεί τις πληροφορίες της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του κώδικα αυτού. Τέτοια πρόσωπα είναι ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου, ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ.
- Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση.
- Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη.
Δήλωση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη
«Επειδή έχει δημιουργηθεί ένα θέμα – γράφεται ότι ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται από κάποιες υποχρεώσεις – θα ήθελα να διευκρινίσω ότι από τη μετάβαση από τον παλιό Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στο νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, υπήρχαν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν και οποιοδήποτε κενό κλείνει με νομοτεχνική ρύθμιση –βελτίωση που φέρνουμε, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποιοι εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις τους.
Τόσο ο Υπουργός, όσο και εγώ, είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι σε θέματα φοροδιαφυγής και σε θέματα που μπορεί να προκαλούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υποχρεώσεων των φορολογουμένων.
Συνεπώς, οποιοδήποτε ζήτημα έχει προκληθεί από τη μετάβαση από τον ένα Κώδικα στον άλλο, κλείνει με νομοτεχνική βελτίωση που φέρνουμε σήμερα».