Η τελική πρόταση την οποία θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ μόνο ως έκπληξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Τόσο η τοποθέτηση του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο κάδρο,όσο και η «αθώωση» του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αποτελούν κομμάτι της ίδιας εκλογικής στρατηγικής που χαράσσει το στενό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος -παραπομπή ή όχι Βενιζέλου- μόνο κέρδη θα αποφέρει, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην πορεία προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η εμπλοκή του κ. Βενιζέλου ως πρώην υπουργού Οικονομικών στην αναζήτηση των ποινικών ευθυνών έχει πολλούς στόχους:
Ο πρώτος και βασικός να τοποθετήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο κάδρο ενός μεγάλου πολιτικού σκανδάλου και αυτό να τον συνοδεύει -ανεξαρτήτως αποτελέσματος και πάλι- για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι αδυνατίζει ακόμη περισσότερο την όποια δυναμική θα μπορούσε να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ στους επόμενους μήνες ιδίως μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου του στα τέλη Φεβρουαρίου. Επιδιώκει δηλαδή μια ιδιότυπη πολιτική ομηρεία του κ. Βενιζέλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες θα επανέρχεται με συνεχείς αναφορές στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου διατηρώντας ζωντανή την εικόνα του συνυπεύθυνου που απλώς θα έχει σωθεί λόγω της συγκεκριμένης κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε προανακριτική επιτροπή θα υπάρχει ικανός αριθμός διαφοροποιήσεων από την κυβερνητική πλειοψηφία σε βάρος του κ. Βενιζέλου. Κάθε «ΟΧΙ» που θα λείπει από τις 166 ψήφους τις οποίες συγκεντρώνουν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα ερμηνευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προσωπική ήττα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αμφισβήτηση της αθωότητάς του. Και αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στο μέλλον.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει ηθικό πρόβλημα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καθώς κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή θα τονιστεί κατά κόρον ότι επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Βενιζέλου προκειμένου να μην χάσει την εξουσία.
Η «αθώωση» Παπανδρέου
Από την άλλη πλευρά, η αθώωση του Γιώργου Παπανδρέου και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει ακόμη και την απλή αναφορά του ονόματός του στη γενικόλογη τοποθέτηση περί πολιτικών ευθυνών σε όσους κυβέρνησαν τη χώρα έχει και αυτή τη δική της σημασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει πολιτικά στο κομμάτι εκείνο των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν τον κ. Βενιζέλο, είναι μεν απογοητευμένοι από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως παπανδρεϊκοί δεν θα ήθελαν να δουν ένα ακόμη μέλος της οικογένειας Παπανδρέου να σύρεται σε ειδικό δικαστήριο με ισχυρό μάλιστα το ενδεχόμενο της αθώωσης από τις κατηγορίες. Κατά την άποψη της Κουμουνδούρου είναι ένα τμήμα του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή είναι πολιτικά «ανέστιο» και θα ήταν καλοδεχούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σήμερα κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών. Επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να χτυπήσουμε προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ισα ίσα, αυτό που μας απασχολεί είναι,ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, να υπάρξει αυτό που αναζητά ο ελληνικός λαός. Ο λαός ζητά δικαιοσύνη ... Οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες, δεν μπορούν να συγκαλυφθούν. Ανήκουν σε όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό ... Οσον αφορά τις ποινικές ευθύνες, εμείς θέλουμε να διερευνηθούν εκεί όπου είναι προφανές πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να εντοπισθούν. Γι αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ ζητήσαμε αρχικά η προκαταρκτική διερεύνηση να περιλαμβάνει και τους δύο διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών και στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης, αν υπάρξει ανάγκη για επέκταση της έρευνας, θα το προτείνουμε».
Το σύστημα της κλεπτοκρατίας
Παράλληλα είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ανεξαρτήτως προσώπων, θεσμικά για να χτυπήσει το σημερινό πολιτικό σύστημα στο «μαλακό του υπογάστριο». Επίσης χαρακτηριστικό είναι ένα ακόμη απόσπασμα από τη συγκεκριμένη συνέντευξη:
«Το σκάνδαλο αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τη συζήτηση του τελευταίου διαστήματος, την περιπτωσιολογία δηλαδή, ποιος παρέλαβε τη λίστα, ποιος το CD και ποιος το αντέγραψε. Εδώ έχομε μονάχα ένα μέρος μιας στρατηγικής που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την στηρίζουν όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, να βρίσκεται σε φορολογική ασυλία το μεγάλο κεφάλαιο και η πλουτοκρατία σε αυτό τον τόπο. Αρα η λίστα Λαγκάρντ είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος κλεπτοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας της χώρας».
Η απάντηση Σαμαρά
Σε αυτή την τελευταία επιδίωξη του κ. Τσίπρα απαντά και ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε χθες το ifimerida.gr. Δηλαδή στην εμπέδωση του κλίματος δικαιοσύνης μέσω των συλλήψεων επωνύμων και οικονομικά ισχυρών που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος. «Είναι το στοίχημά μας και ο όρος της πολιτικής μας επιβίωσης» εμφανίζεται να λέει συνεχώς ο κ. Σαμαράς σε στενούς του συνεργάτες.
Φωτογραφία: Eurokinissi