Ο Αγιος Βασίλης, προκειμένου να προλάβει να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου, έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του. Μια εφαρμογή της Norad, της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης Αεροδιαστημικής Αμυνας, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθούν live τη διαδρομή του, ποιο είναι το τελευταίο μέρος που επισκέφθηκε, ποιο και σε πόση ώρα το επόμενο που θα επισκεφθεί και πόσα δώρα έχει μοιράσει μέχρι στιγμής.
Το έλκηθρο απογειώθηκε από το Βόρειο Πόλο και τα ραντάρ το εντόπισαν αρχικά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα περάσει διαδοχικά από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.
Η Norad έχει ως πρωταρχικό καθήκον να προστατεύει τις ΗΠΑ και τον Καναδά εντοπίζοντας μια ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση εναντίον των χωρών αυτών ή την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων.
Ομως, όπως κάθε χρόνο, διαθέτει αφιλοκερδώς τα ραντάρ της για να παρακολουθεί αν όλα πάνε καλά με το ταξίδι του Άη Βασίλη. Μάλιστα στην ανακοίνωσή της εξήγησε πώς μπορεί να γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το έλκηθρο ανά πάσα στιγμή: η κατακόκκινη μύτη του Ρούντολφ, ενός από τους ταράνδους του Άη Βασίλη, στέλνει ένα ισχυρό υπέρυθρο σήμα που επιτρέπει στα ραντάρ να τον εντοπίζουν.
Παρακολουθείστε live τη διαδρομή του Αγιου Βασίλη, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ποιο είναι το τελευταίο μέρος που επισκέφθηκε, ποιο και σε πόση ώρα το επόμενο που θα επισκεφθεί και πόσα δώρα έχει μοιράσει μέχρι στιγμής, πατώντας εδώ.
Πώς ξεκίνησε αυτή η «παράδοση» live μετάδοσης της πορείας του Αγιου Βασίλη
Η παράδοση που ακολουθεί η Norad προέκυψε από ένα τυπογραφικό λάθος που έκανε το 1955 μια εφημερίδα στο Κολοράντο Σπρινγκς, την πόλη όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης. Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τη διαφήμιση ενός καταστήματος το οποίο έδινε τον αριθμό του τηλεφώνου του Άη Βασίλη για να επικοινωνήσει κανείς μαζί του. Αποδείχθηκε όμως ότι το τηλέφωνο αυτό χτυπούσε στα γραφεία της Διοίκησης Ηπειρωτικής Αεράμυνας (Conad), τον προκάτοχο της Norad. Από τότε, οι στρατιωτικοί της Norad ανέλαβαν άλλη μία «αποστολή»..