Στην Κίνα στρέφονται Ελληνες εξαγωγείς δεδομένης της ύφεσης που πλήττει τη χώρα μας αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης. Η αχανής κινεζική αγορά ανοίγει σταθερά στα εισαγόμενα προϊόντα τροφίμων και ποτών τα οποία θεωρούνται πιο ασφαλή και ποιοτικά.
Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο περιγράφει «ευοίωνες» τις προοπτικές των ελληνικών προϊόντων λόγω της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης.
Μια από τις πρώτες επιχειρήσεις εξαγωγών στον χώρο του ελαιολάδου είναι η Αγροτική Βιομηχανία Μεσσηνίας η οποία εξάγει τα προϊόντα της στην Κίνα από το 2007. Η πρόσφατη άνοδος του βιοτικού επιπέδου της αστικής τάξης ευνοεί περαιτέρω την αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου ως εναλλακτικής υγιεινής διατροφής.
Αλλωστε, πρόσφατα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκαν πρόσφατα με τον υφυπουργό Γεωργίας της Κίνας και εστίασαν στην ανάπτυξη των ελληνο-κινεζικών σχέσεων στον τομέα της γεωργίας και τη διεύρυνση της συενργασίας στις εξαγωγές προϊόντων.
Μεγάλη ανταπόκριση από τους Κινέζους έχει βρει και το ελληνικό κρασί όπου δραστηριοποιούνται αρκετές εγχώριες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Νάουσας. Ενώ μέχρι σήμερα το κρασί διετίθετο σε κάβες και εστιατόρια τώρα ο συνεταιρισμός υπέγραψε συμβόλαιο για είσοδο του κρασιού στο Carrefour της περιοχής Σεν Γιανγκ.