Ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για την Ντόχα του Κατάρ ο Πρωθυπουργός, μετά τις δραματικές εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup το οποίο απέτυχε να δώσει λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν τις αποφάσεις για την ερχόμενη Δευτέρα αναγκάζοντας τον Αντώνη Σαμαρά να αναβάλει το ταξίδι στο Κατάρ, στο οποίο είχε προγραμματιστεί σειρά επαφών για επενδύσεις.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός αναχωρεί εσπευσμένα για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο τον κοινοτικό προυπολογισμό για τα έτη 2014-2020. Αν και το θέμα της Ελλάδας όπως και η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής δεν αποκλείεται να συζητηθεί, ενώ ο κ. Σαμαράς θα προωθήσει την ελληνκή θέση για λήψη απόφασης.
Αύριο ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ προγραμματίζεται σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Αυστηρό μήνυμα στους εταίρους
Σε γραπτή δήλωση που διένειμε πριν από λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός απευθύνει αυστηρό μήνυμα στους εταίρους και ζητά λήψη άμεσων αποφάσεων, με δεδομένο ότι η Ελλάδα από την πλευρά της έκανε ό,τι της αναλογούσε:
«H Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας οφείλουν να κάνουν αυτό που έχουν αναλάβει» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του για την έκβαση του Eurogroup, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς τονίζει στη δήλωσή του ότι «η όποια λύση βρεθεί δεν αφορά πλέον μόνο την Ελλάδα» αλλά όλη την Ευρώπη και σημειώνει ότι οι όποιες τεχνικές δυσκολίες θα ξεπεραστούν.
«Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση στην ελληνικό θέμα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός και τονίζει πως «η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».
Ολονύκτιο θρίλερ
Στο χθεσινό Eurogroup -το οποίο ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 5.30 το πρωί της Τετάρτης- υπήρξε καταρχήν συμφωνία των εταίρων ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πρέπει να αποδεσμευτεί η δόση αλλά οι τελικές αποφάσεις αναβάλλονται για την ερχόμενη Δευτέρα.
Η μαραθώνια συνεδρίαση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε χωρίς την τελική έγκριση της δόσης των 44 δισ. ευρώ και χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, με τους υπουργούς Οικονομικών να μεταθέτουν τις αποφάσεις για το επόμενο Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου.
Σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Οικονομικών κάνουν λόγο για «πρόοδο» στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, συγχαίρουν την Ελλάδα για τα βήματα που έκανε στις μεταρρυθμίσεις και καταλήγουν ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω τεχνικές εργασίες σε ορισμένα στοιχεία του πακέτου χωρίς να δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις.
Λαγκάρντ στα χέρια με τον Σόιμπλε
Στο ολονύκτιο θρίλερ των Βρυξελλών πρωταγωνίστησαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι οποίοι ήλθαν για ακόμη μία φορά σε ευθεία αντιπαράθεση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών και διαφώνησαν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε νωρίς χθες το απόγευμα και διεκόπη κατ' επανάληψη προκειμένου να διεξαχθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Θρίλερ το Eurogroup
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ετοίμαζαν κείμενο συμφωνίας τις πρώτες πρωινές ώρες. Η μάχη, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας και των χωρών-δορυφόρων της επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να κάμψουν τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ που επέμενε σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στα επίπεδα του 120% το 2020.
Τελικά προωθήθηκε μια συμβιβαστική λύση και αφορά τη δέσμευση να επανεξετάσει το Eurogroup τα επόμενα χρόνια και εφόσον κριθεί αναγκαίο το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για επαρκή βιωσιμότητα του χρέους.
Η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επέμεινε στην ανάγκη για ισχυρές αποφάσεις έως το 2016 σε όλες τις υποθέσεις της προωθούμενης λύσης και απέρριπτε τη μερική λύση έως το 2014 που υποστήριζε η Ευρωζώνη και ειδικά η Γερμανία.
Διαφωνία για κούρεμα και μείωση των επιτοκίων
Μάλιστα, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τα διμερή δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τα κράτη-μέλη, αλλά να επεκταθεί και στα δάνεια του ευρωμηχανισμού στήριξης ύψους 44 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το σημείο παρενέβησαν κράτη της Ευρωζώνης που απαίτησαν ότι μια παρόμοια ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει για όλες τις χώρες που βρίσκονται ή που ενδέχεται να ενταχθούν σε πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ τάχθηκε κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να δικαιολογηθεί στους φορολογουμένους, όπως δήλωσε.
Τι σενάρια εξέτασαν:
- Το ενδεχόμενο να παρασχεθεί στην Ελλάδα 10ετής αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF, ενέργεια που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ
- Μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, στις 25 από τις 150 μονάδες βάσης
- Επαναγορά ομολόγων ιδιωτών από τη δευτερογενή αγορά και επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα που αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το Eurogroup άναψε τελικά το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης χωρίς να διευκρινιστεί αν θα δοθεί σε μία ή περισσότερες ...δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου η διαδικασία έγκρισης της στήριξης από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών.
Ολονύκτιο θρίλερ και στην Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός αργά χτες το βράδυ με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Ο κ.. Σαμαράς ενημέρωσε προφανώς τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις της συνεδρίασης του Eurogroup και πιθανολογείται ότι συζήτησαν και ενδεχόμενα μέτρα που απαίτησαν οι εταίροι την τελευταία στιγμή.
Ανακοίνωση και δηλώσεις Γιούνκερ
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε εμφανώς απογοητευμένος από το γεγονός ότι το Eurogroup δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα,
Οταν μάλιστα ρωτήθηκε αν είναι απογοητευμένος για την αναβολή της συμφωνίας, ο κ. Γιούνκερ απάντησε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «Στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες».
Όπως εξήγησε η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου, όπως είπε.
Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.
Δηλώσεις Σόιμπλε, Λαγκάρντ
«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας» το οποίο εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Φωτογραφία: Eurokinissi