Tην ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει (;) η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο φέτος λόγω της εξίσωσης του φόρου κατά 80% με το πετρέλαιο κίνησης θα εκτινάξει την τιμή του στα 1,40 ευρώ το λίτρο. Ποιες επιλογές υπάρχουν για κάποιον που θέλει να το αποφύγει;
Η εξίσωση του φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο του πετρελαίου κίνησης αναμένεται να επιβαρύνει κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό, κατά μέσο όρο, κατά 500 ευρώ.
Οπως αναφέρουν οι βενζινοπώλες μέχρι στιγμής οι παραγγελίες είναι σχεδόν μηδενικές, αφού πολλές οικογένειες έχουν αποφασίσει να μην ανάψουν τον το καλοριφέρ και να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.
Οι πιο γνωστές εναλλακτικές μορφές θέρμανσης είναι οι εξής:
Σόμπες πέλετ
Το κόστος της συσκευής που απαιτείται για τη λειτουργία του ξεκινά από το 900 ευρώ και φθάνει έως τα 2.000, ενώ για την αγορά του πελέτ κατά μέσο όρο μια οικογένεια θα χρειαστεί μέσα στο χρόνο 1.400 ευρώ. Στα θετικά του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η απόδοσή του είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερη σε σχέση με τις σόμπες ξύλου.
Καυστήρας βιομάζας
Συνιστά την πιο οικολογική λύση, ενώ ο καταναλωτής που θα την επιλέξει θα κληθεί να πληρώσει το χρόνο 1.120 ευρώ. Το κόστος αγοράς του καυστήρα κυμαίνεται από 2.500 έως 5.500 ευρώ, ενώ χρειάζεται και μεγάλος αποθηκευτικός χώρος.
Ενεργειακό τζάκι
Για να βγάλει κάποιος τη σεζόν θα χρειαστεί να καταναλώσει τέσσερις με έξι τόνους, ξύλα. Το κόστος της μετατροπής ενός συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό το οποίο κοστίζει περίπου τα 3.000 ευρώ.
Φυσικό αέριο
Αν και το κόστος εγκατάστασης λέβητα για μια πολυκατοικία 15 διαμερισμάτων ανέρχεται στα 3.500-4.000 ευρώ, το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικά προγράμματα επιδότησης και προσφέρονται ευκολίες αποπληρωμής με διμηνιαίες δόσεις, το καθιστά μια καλή εναλλακτική πρόταση.
Ηλεκτρικά καλοριφέρ – Κλιματιστικά
Υπάρχουν πάντα οι εναλλακτικές των ηλεκτρικών καλοριφέρ και των κλιματιστικών, τα οποία ωστόσο «καίνε» αρκετές κιλοβατόρες, τη στιγμή, μάλιστα που η ποιότητα της θέρμανσης είναι σχετικά υποδεέστερη εν συγκρίσει με άλλες επιλογές.