Η λίστα με τους 36 πολιτικούς που ερευνώνται για παράνομο πλουτισμό ήρθε χθες το βράδυ να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο το κλίμα στην ελληνική πολιτική ζωή.
Μετά τις αποκαλύψεις για ενδεχόμενη εμπλοκή του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο «Καρούζος Gate» που παρ' ολίγον να μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε αρένα (μετά τις χονδροειδείς και σοκαριστικές εκφράσεις εκ μέρους του κ. Μεϊμαράκη προς τον Προκόπη Παυλόπουλο) ήρθε τώρα και η αποκάλυψη της λίστας με τους 36 πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος για να σημάνει συναγερμό.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ακόμη δώσει σήμα των προθέσεών του και δείχνει να παρακολουθεί αμήχανο μια πρωτόγνωρη κατάσταση που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι προφανές ότι το ζήτημα θα λάβει διεθνείς προεκτάσεις και θα πάρει θέση στα ξένα δελτία ειδήσεων ειδικά τώρα που η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο για την οικονομική κρίση.
Πηγές αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς στο διάγγελμα που προετοιμάζει προς τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξηγήσει την αναγκαιότητα των νέων επώδυνων μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ είχε πρόθεση να αναφερθεί στα θέματα διαφάνειας και να υποσχεθεί άμεση διαλεύκανση.
Με τις διαστάσεις που παίρνει τώρα η υπόθεση, αφού πέραν του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του αντιπροέδρου Αθανάσιου Νάκου εμπλέκονται πάρα πολλά ονόματα αλλά και 4 εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ, είναι προφανές ότι απαιτείται ειδικός χειρισμός εκ μέρους του πρωθυπουργού ώστε να δοθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση πραγματικής κάθαρσης και όχι επιχείρησης κουκουλώματος.
Η ζούγκλα με τους 36 πολιτικούς
Η πολιτική ζωή μπαίνει πλέον σε νέο αστερισμό θυμίζοντας ζούγκλα, με δεκάδες υποθέσεις και ονόματα να χάνονται μεταξύ καταγγελιών και πραγματικών γεγονότων ή μεταξύ δικαστικών αρχών και μηχανισμών ελέγχου. Η νέα λίστα που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ από τον ιστότοπο zougla.gr και αφορά 36 διαφορετικές περιπτώσεις πολιτικών προσώπων, ορισμένες από τις οποίες είναι γνωστές και απασχολούν τη δικαιοσύνη από καιρό, όπως αυτές των πρώην υπουργών Ακη Τσοχατζόπουλου, Τάσου Μαντέλη και Χρήστου Βερελή καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα Γιάννη Σμπώκου.
Υπάρχουν ωστόσο και νέα ονόματα που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης όπως του Μιχάλη Καρχιμάκη, αλλά και άλλων όπως του Γιάννη Μανιάτη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργου Ζανιά λόγω της συμμετοχής τους στη διακομματική επιτροπή που ασχολήθηκε με τη σύμβαση της ΜΑΝ, η οποία εμπλέκει τον πρώην υπουργό Χρήστο Βερελή.
Πρόβλημα στη ΝΔ
Η λίστα με τα 36 ονόματα πολιτικών περιλαμβάνει 6 εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ και αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό ο οποίος πρέπει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Υποπτοι για παράνομο πλουτισμό είναι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μειμαράκης και ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Νάκος ενώ στη λίστα βρίσκονται κορυφαία στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, η Φεβρωνία Πατριανάκου και ο βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς.
Πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ
Αγκάθι για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί το γεγονός ότι ένα από τα στελέχη που έχει δίπλα του αυτή τη στιγμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Χρήστος Βερελής, βρίσκεται στη λίστα των 36 προσώπων που έδωσε ο ΣΔΟΕ. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και η εμπλοκή του ονόματός του αφήνει σκιές.
Δυσάρεστες πολιτικές προεκτάσεις παίρνει για την Ιπποκράτους το γεγονός ότι επώνυμα κορυφαία στελέχη όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου βρίσκονται επίσης στον κατάλογο που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ ενώ τα ονόματα πρώην κορυφαίων υπουργών των παρελθόντων ετών επανέρχονται να ρίξουν τη βαριά σκιά τους με σκάνδαλα που είναι γνωστά στην κοινή γνώμη. Ας σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Καρχιμάκης όσο και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους και ζήτησαν να διερευνηθούν εις βάθος οι περιπτώσεις που τους αφορούν.
Ονόματα με σημασία
Ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είναι τα δυο «βαριά» ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΣΔΟΕ και προέχονται από την αντιπολίτευση, ο ένας αρχηγός του κόμματος Ανεξάρτητοι Ελληνες και ο άλλος πρώην επικεφαλής του Συνασπισμού. Ο κ. Καμμένος αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος προκειμένου να αποδειχθεί η αθωότητά του.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ερευνάται για κακοδιαχείριση ακόμη και το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ας σημειωθεί ότι τα περισσότερα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα ΣΔΟΕ προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές και γενικοί γραμματείς, συνολικά 14 πρόσωπα μεταξύ των 36 της λίστας του ΣΔΟΕ.
Και 56.000 φοροφυγάδες
Οι φάκελοι των υποθέσεων τω 36 πολιτικών είχαν αρχικά ανοίξει από το ΣΔΟΕ έπειτα από καταγγελίες ή αυτεπάγγελτη παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων. Δεν είναι όμως η μόνη λίστα που απασχολεί αυτές τις ημέρες αφού χρειάστηκε διπλή παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κι άλλες.
Εκτός από τη λίστα με τους 36 πολιτικούς υπάρχει κατάλογος με 2.000 ονόματα Ελλήνων που φέρονται να έχουν τεράστιες αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρόκειται για την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» την οποία είχε παραδώσει το 2010 η επικεφαλής του ΔΝΤ -τότε ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας- στον τότε Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Οι 2.000 φοροφυγάδες φέρεται να έχουν σηκώσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και να τα έχουν μεταφέρει στην τράπεζα UBS στην Ελβετία. Η λίστα αυτή δεν έχει ερευνηθεί και βρίσκεται ξεχασμένη στα συρτάρια του ΣΔΟΕ.
Ανάλογη καθυστέρηση εμφανίζει και η διερεύνηση της λίστας με 54.246 φορολογουμένους οι οποίοι είχαν μεταφέρει συνολικά 22 δισ. ευρώ στο εξωτερικό το 2009-2011.