Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε ο Παντελής Καψής. Σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα: «Υπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας;» ανέφερε-χωρίς όμως να κατονομάσει-υπουργό που διόρισε όλους τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ του υπουργείου του.
Ο κ. Καψής είπε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τρόπους να παρέμβει στα μέσα ενημέρωσης μέσω θεσμικού ελέγχου, οικονομικού ελέγχου, διοικητικού ελέγχου. Σημείωσε ότι στην χώρα μας υπάρχει θεσμική αυθαιρεσία, αφού οι περισσότεροι σταθμοί λειτουργούν με προσωρινές άδειες που ανανεώνονται. «Αυτή η θεσμική αυθαιρεσία δίνει μεγάλες δυνατότητες σε μία κυβέρνηση που θα θελήσει να τις εκμεταλλευτεί», είπε.
Έχει όμως κι άλλες δυνατότητες επηρεασμού μία κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Καψής, όπως για παράδειγμα, διορίζοντας δημοσιογράφους σε κρατικές θέσεις. .
«Υπάρχουν δυνατότητες χειραγώγησης, αλλά δεν είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης ίδια και πολλά έχουν την δυνατότητα να αμύνονται, υπάρχουν πολλές αντίρροπες δυνάμεις αλλά και θεσμικά αντίβαρα στην προσπάθεια χειραγώγησης του Τύπου», ανέφερε ο κ. Καψής.
Ο κ. Μιχελάκης από την πλευρά του είπε ότι οι δημόσιες μορφές εξουσίας προσπαθούν να επηρεάσουν τα μέσα ενημέρωσης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του κώδικα δεοντολογίας των δημοσιογράφων ως ασπίδα προστασίας αλλά και ως μπούσουλα για την αξιοπρεπή άσκηση του λειτουργήματός τους. Σημείωσε δε ότι «η πληροφορία δεν είναι μόνο εμπορεύσιμο προϊόν, είναι και κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή της απαιτεί προσοχή».
Πάντως, και οι δύο συμφώνησαν ότι και τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να επηρεάσουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο κ. Καψής ανέφερε ότι «παρότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει από την εποχή που τα μέσα έριχναν κυβερνήσεις, ωστόσο έχουν πάντα την δυνατότητα να διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα και να θέτουν την ατζέντα της επικαιρότητας».