Αδειανό κουφάρι το κέντρο της Αθήνας - Κλείνουν και μεγάλες αλυσίδες - iefimerida.gr

Αδειανό κουφάρι το κέντρο της Αθήνας - Κλείνουν και μεγάλες αλυσίδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κέντρο της Αθήνας πεθαίνει. Τα καταστήματα αδειάζουν το ένα μετά το άλλο, τα ενοίκια πέφτουν, ο ακριβότερος δρόμος της Ελλάδας -η Ερμού- χάνει καθημερινά την αίγλη της. Τώρα, η κρίση, οικονομική και κοινωνική, χτυπάει και τα πολυκαταστήματα, τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Αν κλείσουν και αυτές, τότε μοιραία η καρδιά της πρωτεύουσας κινδυνεύει να γίνει μια πόλη – φάντασμα παραδομένη σε ομάδες και συμμορίες ημεδαπών και κυρίως αλλοδαπών.

Οπως αναφέρουν στελέχη εταιρειών που ασχολούνται με το real estate, το κέντρο της Αθήνας κινδυνεύει να βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με λουκέτα πολύ μεγάλων επιχειρήσεων που θα προκαλέσουν αίσθηση. Την ίδια ώρα πολύ μεγάλα κτίρια παραμένουν άδεια καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια έχουν πέσει ακόμη και κατά 50% τον τελευταίο χρόνο.

Συνολικά, περίπου το ένα στα τέσσερα καταστήματα του κέντρου έχουν κατεβάσει τα ρολά τους και όπως αναφέρεται στο «Βήμα της Κυριακής», μετά τις εκπτώσεις ετοιμάζονται εκατοντάδες ακόμη. Συνολικά, το 35% των καταστημάτων στην οδό Σταδίου είναι χωρίς περιεχόμενο ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 26% για την Πατησίων και την Ακαδημίας.

Οι υπόλοιποι ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου και μειώσεις που ξεκινούν από το 30% του τιμήματος που πλήρωναν. Αρκετοί ιδιοκτήτες δέχονται αλλά αρκετοί αρνούνται τη συζήτηση με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κλείνουν.

Ως παράδειγμα του ελάχιστου ενδιαφέροντος για τη σημερινή Αθήνα αναφέρεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πρόσφατα προκήρυξε τον 11ο διαγωνισμό για την ενοικίαση του κτιρίου επί της οδού Μητροπόλεως που στέγαζε παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας. Το οκταόροφο κτίριο παραμένει άδειο από το 2004 παρά το γεγονός ότι το ενοίκιο έχει πέσει κάτω από το ένα εκατομμύριο, ενώ παλιά ξεπερνούσε το 1,5.

Στην ίδια κατάσταση και το ξενοδοχείο Εσπέρια στην οδό Σταδίου, απέναντι από το Αττικόν. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να νοικιάσει το κτίριο του παλιού ξενοδοχείου και ο ιδιοκτήτης του, το Ταμείο Νομικών βρίσκεται σε απόγνωση καθώς έως πριν 13 μήνες εισέπραττε κάθε χρόνο το διόλο ευκαταφρόνητο ποσό του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 18 ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας έχουν κλείσει ενώ και τα θεωρούμενα μεγάλα της πλατείας Συντάγματος αντιμετωπίζουν με προβληματισμό την πτώση των κρατήσεων.

Στην Ομόνοια μετά τα ξενοδοχεία και το Zara αμφίβολη θεωρείται η συνέχιση της λειτουργίας του πολυόροφου καταστήματος της αλυσίδας Hondos. Ακόμη και τα πιο γνωστά καταστήματα φαστ φουντ προβληματίζονται για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Αυτό που όμως αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το τεράστιο πρόβλημα της Αθήνας είναι το γεγονός ότι το CityLink ζητάει ουσιαστική μείωση του ενοικίου που πληρώνει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού καθώς η μείωση του τζίρου είναι πολύ μεγάλη.

Κι όλα αυτά μόλις 7 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ανεξαρτήτως όλων των άλλων ήταν μια τεράστια διαφήμιση για την Αθήνα, η οποία δυστυχώς δεν κεφαλαιοποιήθηκε ποτέ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ