Άκρως θετικός είναι ο απολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού για την προσέλευση κόσμου στα ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και για τις συνακόλουθες εισπράξεις. Κι όλα αυτά από τη στιγμή που καθιερώθηκε το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.
Μπορεί από την 1η Νοεμβρίου τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς (λόγω χειμερινού ωραρίου), όμως το προηγούμενο διάστημα, με τη διεύρυνση του ωραρίου τους, έδωσαν το δικαίωμα σε πολλούς επισκέπτες -κυρίως τουρίστες- να τα επισκεφθούν.
Η απόφαση για επέκταση του ωραρίου κρίνεται εκ του αποτελέσματος απόλυτα επιτυχημένη και αποδεικνύει πως οι στρεβλώσεις των προηγούμενων ετών, μόνο ζημία προκαλούσαν.
Όπως σημειώνει η Καθημερινή, ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, το θερινό ωράριο του Απριλίου ξεκινούσε τον Ιούνιο με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε χαμένες εντυπώσεις και εισπράξεις. Και συνήθως, ύστερα από γκρίνια, απειλές για κλείσιμο των χώρων αλλά και προσλήψεις του εποχικού προσωπικού πάντα την τελευταία στιγμή.
Το περασμένο καλοκαίρι για πρώτη φορά το προσωπικό ήταν στη θέση του νωρίς, σε 33 επιλεγμένους χώρους που περιλαμβάνει το εθνικό πιλοτικό σχέδιο το οποίο στοχεύει στην άνοδο του πολιτιστικού τουρισμού. Τα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν από τον πρώτο κιόλας μήνα.
Περαιτέρω διεύρυνση το 2015
«Ο,τι καινούργιο επιτυγχάνει πρέπει όχι μόνο να συνεχίζεται αλλά και να διευρύνεται», λέει στην «Κ» ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2015 το ωράριο 8 με 8 θα επεκταθεί σε συνολικά 46 χώρους. «Το μέτρο αποδεδειγμένα λειτούργησε σωστά και με τη νέα χρόνια θα επεκταθεί και σε άλλους 12 χώρους και μουσεία στην περιφέρεια».
Το υπουργείο κινήθηκε γρήγορα ώστε η επόμενη θερινή περίοδος να ξεκινήσει χωρίς απρόοπτα τον Απρίλιο, εξασφαλίζοντας κονδύλι 10 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Χρηματοδότηση, που δόθηκε όπως και το περασμένο καλοκαίρι με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μόνο που φέτος πρέπει να μοιραστούν το ίδιο ποσόν 46 χώροι και μουσεία.
Το γράφημα από την Καθημερινή
Το ΥΠΠΟΑ, θέλοντας να αξιοποιήσει μια διαχρονική πηγή πλούτου, ξεκίνησε από το 2010 με την καταγραφή των προβλημάτων και την αξιολόγηση των μουσείων, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν, και αποκάλυψε για πρώτη φορά τραγικές αλήθειες. Επιπροσθέτως, την περασμένη άνοιξη επιχείρησε για πρώτη φορά την έγκαιρη εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου.
«Η έγκαιρη εφαρμογή του ωραρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία έδειξε συνέπεια απέναντι στην τουριστική αγορά και τη ζήτηση. Από τα στοιχεία διαπιστώνει κανείς ότι το συγκεκριμένο μέτρο, εκτός από την αύξηση του τουρισμού, συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας χώρων και μουσείων», μας λέει η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη.
Αύξηση επισκεπτών
Η καλύτερη απόδειξη είναι τα στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με τα οποία από τον περασμένο Ιανουάριο ώς τον Σεπτέμβριο, σε 38 χώρους, σημειώνεται αύξηση των επισκεπτών κατά 23,55%, με 8.947.790 επισκέπτες τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 έναντι των 7.242.322 του 2013.
Αναμενόμενη ήταν και η αύξηση (16,73%) στις εισπράξεις, που υπολογίζεται στα 5.672.952 ευρώ. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ώς τον Σεπτέμβριο του 2014 έφτασαν στα ταμεία 39.575.094 ευρώ έναντι των 33.902.142 την ίδια περίοδο το 2013.