Το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Mega Channel και στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 6,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας.Ενδιαφέρον στοιχείο από την ανάλυση της πρόθεσης ψήφου είναι η άνοδος του Ποταμιού, αλλά και η πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.
Αναλυτικά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου:
Πιο δημοφιλής αρχηγός ο Τσίπρας -Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με διαφορά 1,8% από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι στην τρίτη θέση.
Αναλυτικά:
37,2% Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός, λαμβάνοντας ποσοστό 43,1%, έναντι που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Διχασμένοι οι πολίτες για τις πρόωρες εκλογές και τη διαπραγμάτευση για το χρέος
Οι πολίτες σε ποσοστό 55,7% απαντούν ότι πρέπει η Βουλή να επιλέξει το κατάλληλο πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 40,3% εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές και ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια να αναδειχθεί από την επόμενη Βουλή. Στην ερώτηση, ωστόσο, «Η αντιπολίτευση ζητάει ανατροπή της κυβέρνησης και εκλογές. Συμφωνείτε ή όχι;», το 45,9% δηλώνει ότι συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα 50,5% να διαφωνεί.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες σε ποσοστό 62,4% επιθυμούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, ενώ μόλις το 24% θέλει να είναι πολιτικός, με ένα 13,6% να μην απαντά.
Οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 36% πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ή μάλλον είναι» έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 61,8% απαντά «όχι ή μάλλον όχι», ωστόσο σε ερώτηση για το ποιος πρέπει να κάνει τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, το 48,9% απαντάει η επόμενη κυβέρνηση και όχι η σημερινή (42,5%).
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της GPO, οι πολίτες εμφανίζονται πιο ασφαλείς, καθώς σε ποσοστό 52,6% εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ «έχει περάσει ή μάλλον έχει περάσει», σε αντίθεση με ένα 41,2% που απαντάει «όχι ή μάλλον όχι».
Ελαφρώς διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες αναφορικά με τις... δυνατότητες των δανειστών της χώρας, καθώς το 54,1% εκτιμά ότι οι εταίροι μπορούν να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας, ενώ το 43,2% απαντάει «όχι ή μάλλον όχι».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των πολιτών για το εάν πρέπει να φύγει η χώρα από το ευρώ σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή χρέους. Το 35,6% απαντά πως «πρέπει ή μάλλον πρέπει» να φύγει η χώρα από το ενιαίο νόμισμα, ενώ ένα 61% λέει «όχι ή μάλλον όχι».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 πολιτών και διήρκεσε από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου (συμπεριλαμβανομένης και της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή).