Τριπλή επίθεση υπέστη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ακρόασή του από τους ευρωβουλευτές ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του ως Επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Αρχικά, μια ευρωβουλευτής που ανήκει στην ιταλική αριστερά ζήτησε από την ΕΕ να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε επίσης φραστικό επεισόδιο με τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριο Συναδινό, ενώ δέχθηκε ερώτηση και για μία φωτογραφία που είχε βγάλει με όπλο. Η Μπάρμπαρα Σπινέλι, η οποία εκλέχθηκε στις τελευταίες Ευρωεκλογές με το κόμμα «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «ξενοφοβική», ενώ επιτίθεται και προσωπικά στον Δημήτρη Αβραμόπουλο επισημαίνοντας ότι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ανέγερσης του φράχτη στον Εβρο.
Σύμφωνα με την κα Σπινέλι η τοποθέτηση Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου σημαίνει πως «οι μετανάστες χαρακτηρίζονται ως κίνδυνος από τον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να προστατευθεί».
«Για τον Γιούνκερ μπορεί να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος» τονίζει η Σπινέλι και προσθέτει ότι «δεν μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για αυτούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίοι παλεύουν για μια νέα μεταναστευτική πολιτική».
Επιπλέον, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «επανειλημμένα είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης του φράχτη, για να "προστατεύσουμε την κοινωνία και τα σύνορά μας από την παράνομη μετανάστευση"» όπως έλεγε τότε ο σημερινός Επίτροπος για τη Μετανάστευση.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η Ελλάδα έχει πολλάκις παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται στους μετανάστες, ενώ, αναφέρεται και στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για το κύμα ξενοφοβίας που υπάρχει στη χώρα.
Για όλα τα παραπάνω, όπως εξηγεί, ο κ. Αβραμόπουλος δεν είναι ο άνθρωπος, που θα πρέπει να λάβει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης στη νέα Κομισιόν.
Το επεισόδιο με τον χρυσαυγίτη
Λίγο αργότερα ήρθε η σειρά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριου Συναδινού. Με εμφανώς ειρωνικό τρόπο, εγκάλεσε τον Έλληνα Επίτροπο ότι δεν έχει να επιδείξει επιτυχές έργο στο πλούσιο βιογραφικό του, κατά την πολυετή διαδρομή του στην πολιτική σκηνή, είτε ως υπουργός, είτε ως δήμαρχος. Στο τέλος... κοτσάρισε και μια ερώτηση για την θέση του σχετικά με την συνθήκη του Δουβλίνου.
Ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ψύχραιμα, αλλά σκληρά. «Τα μπερδέψατε κάπως, πώς συνδυάσατε θέματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής με το Δουβλίνο; Αλλά είναι γνωστές οι θέσεις σας» είπε με κρύα ευγένεια στον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Και συνέχισε: «Είμαι στην πολιτική επί 21 χρόνια, εκλέγομαι από τον ελληνικό λαό επί 21 χρόνια αδιάκοπα. Και είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την Ελληνική Δημοκρατία και το Σύνταγμα της Ελλάδος. Ελπίζω και εσείς να υπερασπίζεστε και σήμερα το πιο σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα, όπως το πράξατε ως στρατηγός».
Η φωτογραφία με το όπλο
Ακόμη και για τη φορά που ως υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε φωτογραφηθεί με ένα όπλο ρωτήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος.
Η εν λόγω φωτογραφία κίνησε το ενδιαφέρον του Ιταλού ευρωβουλευτή Ιγκνάσιο Κοράο, ο οποίος τον ρώτησε για τη σημασία της, καθώς φαίνεται να είναι κοντά στον φράχτη των συνόρων με την Τουρκία- όπως είπε- και ρώτησε αν είναι αληθινή.
Ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της φωτογραφίας και εξήγησε ότι αυτή τραβήχτηκε κατά την επίσκεψή του στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων οπλιτών στην Τρίπολη, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εκεί, όπως είπε, έπιασε το όπλο με χιουμοριστική διάθεση και δεν έκανε επίδειξη.
«Είμαι ο αρχιτέκτονας για να ανοίξουν οι πόρτες ανάμεσα στους λαούς στο cities diplomacy. Μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή και κατέληξε: «Αν έρθετε στο γραφείο μου θα δείτε πολλές καρικατούρες γιατί το χιούμορ… χιούμορ».
Kαϊλή: Να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ
Μια πρώτη αντίδραση στα όσα δήλωσε η Μπάρμπαρα Σπινέλι ήλθε από την πλευρά της Εύας Καϊλή η οποία ζητάει την παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να πάρει θέση, καθώς, η ευρωβουλευτής ανήκει στην ευρωομάδα του.
«Είναι ζήτημα Εθνικής Συνείδησης πρωτίστως να απαντηθεί ο χαρακτηρισμός της χώρας μας ως "Ξενοφοβικής". Και δευτερευόντως, οι γενικεύσεις που γίνονται από την επιθετική επιχειρηματολογία που επιλέχθηκε, απαιτούν μια σοβαρή πολιτική απάντηση» επισημαίνει η ευρωβουλευτής της Ελιάς.
«Σημειώνω πως ο επαναπατρισμός μεταναστών απο τον ΔΟΜ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, γίνεται οικειοθελώς, τα κονδύλια που διασφαλίζουν την υγειονομική περίθαλψη των ανθρώπων που εισέρχονται στην χώρα μας, αν και δυσβάσταχτα εν μέσω κρίσης, ποτέ δεν έλλειψαν, ενώ παρά το μέγεθος του προβλήματος που δυσανάλογα επιβαρύνει την Ελλάδα με τα χιλιόμετρα ακτογραμμής, γίνονται προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή και ανθρώπινη αντιμετώπιση» συμπληρώνει.